Горан Весић: 43 мере против загађења ваздуха у Београду

© SputnikГоран Весић, заменик градоначелника Београда
Горан Весић, заменик градоначелника Београда - Sputnik Србија
Пратите нас
Град Београд предузима у наредних пет година 43 конкретне мере против загађења ваздуха. Наше мере су подељене у седам области и то: саобраћај, енергетска инфраструктура, зелени град, индустрија у посебним зонама, комунална хигијена и бољи мониторинг и обавештавање грађана, изјавио је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Град Београд ће сам, са Републиком Србијом или са другим партнерима, у ове мере и пројекте уложити око 6,5 милијарди евра, рекао је Весић у интервјуу за „Курир“.

Први сет мера тиче се саобраћаја. Београд више неће купити ниједно дизел-возило, већ само возила на компримовани природни гас (ЦНГ), као и електровозила.

„У овој години смо планирали да купимо нове дизел-аутобусе и тролејбусе, али после догађаја од прошле недеље донели смо одлуку да за те паре купимо најмање 200 аутобуса на гас, од којих ће 150 бити зглобни и за то смо издвојили 53 милиона евра. Наредне четири године куповаћемо по 80 нових ЦНГ аутобуса, што ће коштати 85 милиона евра. За пет година имаћемо најмање 520 ЦНГ аутобуса на гас, а за седам година Београд неће имати ниједан дизел-аутобус. За пет година купујемо нових 40 тролејбуса са батеријама које омогућавају аутономију без мреже до 12 километара, за шта ћемо издвојити 25 милиона евра, а биће купљено и 100 нових трамваја, вредности око 200 милиона евра“, рекао је Весић.

Он напомиње да почиње изградња прве две линије метроа, дужине 42 километра, чија је процењена вредност 3,86 милијарди евра.

„Изградња ових линија ће трајати 7-8 година, а када буде завршена, саобраћај на улицама биће смањен за око 30 одсто. До 2021. године завршава се ремонт пруге кроз Београд, па ће БГ воз возити у старом ритму. Ове године смо продужили линије БГ воза до Младеновца и Лазаревца, а у наредних пет година биће изграђено 186 км пруге, којом ћемо повезати Сурчин и Обреновац, као и Макиш и Карабурму, а купујемо и 31 композицију. Расписујемо тендер за јавни превоз рекама, којим ћемо повезати сва насеља од Обреновца до Гроцке и Земуна, а који ће бити у систему јавног превоза. Овај превоз ће довести до даљег смањења броја аутобуса на улицама. Наставићемо да постављамо пуњаче за електрична возила, а у гаражама ће бити и 17 нових у граду. Обезбедићемо бесплатно паркирање за електрична возила до краја ове године“, објашњава Весић.

Изградња два нова тунела

Весић каже да почиње и градња два нова тунела.

„Први је градски који почиње код Економског факултета, а завршава се скоро код Панчевачког моста. Овај тунел ће смањити број аутомобила у центру града за око 14 одсто, као и загађење. Други тунел се гради испод Топчидерског брда, од Моста на Ади до Аутокоманде. Завршава се обилазница око Београда, спајамо Јурија Гагарина и ауто-пут Милош Велики и градимо унутрашњу обилазницу од Моста на Ади до новог моста на Ади Хуји. Градимо око 100 километара бициклистичких стаза и 200 нових паркинг места за бицикле“, тврди Весић.

Други сет мера, како Весић напомиње, односи се на енергетику.

„У Београду има око 300.000 индивидуалних ложишта. Београд ће наредних пет година обезбедити подстицаје да ти људи буду прикључени на систем централног грејања или на гас, јер ће постојати обавеза прикључења тамо где постоји мрежа. Да би се то догодило, изградићемо 306 километара топловодне мреже и око 250 километара гасне мреже. Ове године почиње изградња топлодалековода од ТЕНТ-а у Обреновцу до Београда, вредности 193 милиона евра, па ћемо за грејање користити топлу воду, а не гас чију куповину смањујемо за трећину, каже он.

Трећи сет мера, објашњава Весић, односи се на „зелени Београд“.

„Планирамо да засадимо милион стабала укупне вредности 26 милиона евра, што је готово једна садница по становнику Београда. У наредних пет година урадићемо 50 километара ’зелених зидова‘, како на улицама, између саобраћајних трака где смо већ урадили три километра, тако и на стамбеним зградама. Штитимо наше реке од загађења тако што градимо фабрику за пречишћавање отпадних вода у Великом Селу, у чију прву фазу улажемо 271 милион евра, а у другу око 600 милиона евра“, каже Весић.

Четврти сет мера односи се на индустрију. Поред индустријске зоне „Барич“-Обреновац и „Рева“-Палилула, у плану је формирање више привредних зона на територији општине Сурчин, општине Барајево, као и друге зоне у западном делу општине Палилула, истиче Весић.

Пети сет мера је јачање комуналне хигијене. Како каже, прошле године у ово време Београд је имао 25 цистерни за прање улица, а данас их има 50. Током ове године купује још 16 цистерни.

Шести сет мера је комуникација са грађанима.

„Купићемо 25 нових мерних станица за мерење загађења, а у оквиру пројекта ’паметан град‘ на 245 локација биће инсталирани мерачи загађења, па ће грађани преко апликација у сваком тренутку знати какво је загађење у одређеном делу града. Обезбедићемо редовно обавештавање јавности о стању квалитета ваздуха путем медија, апликација, интернет презентација. Формирамо тим за праћење и реаговање у хитним ситуацијама“, закључује Весић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала