Русија представља најновији брод-миноловац 29. јануара

© SputnikРуски миноловац
Руски миноловац  - Sputnik Србија
Пратите нас
Најновији ратни брод за противминска дејства напустио је радионицу пошто је направљен труп, и биће поринут 29. јануара у Санкт Петербургу.

Посада миноловца је већ прошле недеље кренула на вежбе у граду белих ноћи.

„Јаков Бељајев“ је четврти брод у серији, који припада пројекту 12700. Главни миноловац, део пројекта „Александар Обухов“, пребачен је у руску морнарицу 2016. године, а две године касније и брод „Иван Антонов“. Трећи брод „Владимир Јемељанов“ се тестира на Балтику. Бродови овог пројекта показали су се као поуздани и способни да ефикасно обављају задатке.

Нови брод је назван у част хероја Совјетског Савеза Јакова Иларионовича Бељајева, морнара 355. засебног батаљона маринаца Пацифичке флоте. Труп брода направљен је од монолитне стакло-пластике. Намењен је борби против свих врста савремених мина. Има запремину 890 тона, дугачак је 62 метра, широк 10 метара, а брзина урањања му је три метра. Постиже брзину између 16,5 чворова и 30,5 километара на час и може да прими више од 40 људи.

Миноловац је опремљен најновијим сонарним станицама, које се налазе на самом броду и на подводним апаратима, којима се управља уз помоћ управљача, а такође има и аутоматизовани систем за детектовање мина.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала