Иранац који је оборио украјински авион завршио у затвору

© AP Photo / Ebrahim NorooziСпасиоци на месту пада украјинског авиона у близини Техерана
Спасиоци на месту пада украјинског авиона у близини Техерана - Sputnik Србија
Пратите нас
Војник који је оборио украјински авион у близини Техерана налази се у затвору, саопштио је шеф иранске дипломатије Мухамед Џавад Зариф.

„То је била тешка информација у тешко време. Другима је требало много више времена. Пре скоро 32 године, Американци су оборили ирански путнички авион. До данас се нису званично извинили. Амерички војник који је био одговоран за обарање авиона је чак добио орден, док се Иранац који је оборио украјински авион сада налази у затвору“, рекао је Зариф у интервјуу за „Шпигл“, одговарајући на питање зашто је Влади Ирана требало три дана да призна да је војска оборила авион.

Лансирање иранске ракете - Sputnik Србија
Иран званично признао: Две ракете погодиле украјински авион

Подсетимо, путнички „боинг 737“ авио-компаније „Међународне авио-линије Украјине“ срушио се 8. јануара убрзо након полетања из Техерана. Погинуло је свих 176 путника и чланова посаде.

Три дана касније, Техеран је потврдио да је систем противваздухопловне одбране Ирана грешком оборио авион, мислећи да се ради о крстарећој ракети.

Како је саопштено, Техеран је очекивао напад САД, због чега су системи ПВО били у стању пуне борбене готовости.

Председник Украјине Владимир Зеленски је рекао да очекује да Иран у потпуности призна кривицу, да се званично извини, казни кривце и исплати компензацију.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала