Митрополија: Груб покушај Марковића да манипулише грађанима

© Фото : Митрополија црногорско-приморскаВерници носе транспаренте током литије
Верници носе транспаренте током литије - Sputnik Србија
Пратите нас
Митрополија црногорско-приморска саопштила је да је премијер Црне Горе и заменик председника ДПС-а Душко Марковић учинио груб покушај манипулације грађанима прогласивши митрополита Амфилохија за челника неког политичког покрета.

Он је као аргумент за своју тврдњу навео то да се митрополит састао са делом црногорске опозиције, наводи се у саопштењу Митрополије.

„Он није објаснио да ли би то у исто време значило да се митрополит ставио на чело Владе Црне Горе, када се сусрео са њим на дан изгласавања дискриминаторског и антиуставног законског прописа о обрачуну са Српском православном црквом или се ставио на чело Велике Британије, кад се јуче срео са амбасадорком те земље у Црној Гори, или се сâм господин Марковић ставио на чело Сједињених Америчких Држава, кад је као председник Владе Црне Горе разговарао са председником те земље… “, наводи се у саопштењу Митролопије.

Марковић је јуче, поводом догађања у вези са усвајањем Закона о слободи вероисповести, рекао да Црна Гора неће бити српска и да се митрополит Амфилохије „нажалост ставио на чело антицрногорске опозиције“, пренео је портал ЦДМ.

„То је резултирало синоћним протестом и литијом, где само за Црногорце није било места. Сигуран сам да ће грађанска и демократска Црна Гора и овај пут одбацити такав фолклор и деструкцију“, рекао је он на седници Општинског одбора ДПС-а Пљевља.

У одговору Марковићу у Митрополији истичу да сви грађани Црне Горе, без обзира на етничко и национално опредељење, имају своје место на литијама које црква организује, нарочито они којима је, како кажу, на срцу образ и достојанство Црне Горе.

„Не може се сматрати озбиљном тврдња господина Марковића да у литији нема места за Црногорце. С обзиром на то да је господин Марковић изузетно добро обавештен човек, а имајући у виду и његове раније дужности, као и резултате последњег пописа, он и сâм сасвим поуздано зна да је потпуно немогуће да у овако масовним окупљањима не учествује и велики број оних који су се на том попису изјаснили као Црногорци“, истиче се у саопштењу.

Молебани и литије се одржавају да би Црна Гора била боља и напреднија, јер што је више таква и што је праведнија, то је јача њена сувереност, наглашава се у саопштењу. Место где је Марковић изрекао своју манипулативну тврдњу о митрополиту и литијама — град Пљевља,„једно је од најслободнијих и најнезависнијих места у Црној Гори ових седмица, јер његови грађани у великом броју не пристају на политички диктат и безакоње, а такво непристајање је без сумње најочигледнија одлика слободе појединца и друштва“, истичу у Митрополији.

„Нема на литијама никакве пропаганде о томе да ће Црна Гора бити српска, јер је она једнако свих нас — и Срба и Црногораца и свих других који у њој живе. Не очекујемо од заменика председника једне грађанске партије, а поготово не од премијера једне државе која себе назива грађанском, да ту стварност оспорава.“

Из Митролопије су поновили став Епископског савета да остају отворени за почетак правог, истинског и транспарентног разговора са црногорским властима о свим отвореним питањима, а прво и најважније од њих је дискриминаторски Закон о слободи вероисповест.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала