Српско пролеће усред зиме: Чудо које ни Амфилохије није могао да предвиди /видео/

© Фото : Права Црна ГораБеране против Закона о слободи вероисповести
Беране против Закона о слободи вероисповести - Sputnik Србија
Пратите нас
Сведоци смо „српског зимског пролећа“ у Црној Гори, али се надам да то неће бити онако како су Американци подметали арапском свету. Чудо у облику литија у Црној Гори ни митрополит Амфилохије након 30 година службовања није могао да предвиди.

Ово је у емисији „Од четвртка до четвртка“ изјавио главни уредник портала „Факти“ Ђуро Билбија. Црквени људи би рекли да се у Црну Гору „умешао Свети дух“, али наш саговорник истиче да је све суштински објашњиво:
„Лењин је у своје време рекао да се више ствари издогађа у десет дана неког врења и на међународном и унутрашњем плану, него за десет година мирног живота.“

Многи су покушали претходних година да митрополиту Амфилохију припишу да је склон да направи неки договор са режимом Мила Ђукановића и да води неке тајне договоре иза леђа Српске православне цркве. Да је то истина, митрополит би се сукобио са тим народом који се дигао на ноге и био би почишћен“, рекао је Билбија.

Он наглашава да је то логика ситуације, а да је фантастично важна и велика ствар што су и митрополит Амфилохије и кључни епископи око њега апсолутно на нивоу ситуације не само у промишљању, већ и у наступу. 

Српско пролеће које нико није предвидео

Билбија објашњава да је добар део Црногораца знао да ако жели да напредује и да ради у државној служби, мора да се изјасни као Црногорац, а може да се осећа и као Аргентинац:

„То је била ситуација која је производила репродуковање, проширену размеру самe себе и својe кадровскe структурe — ко се у то удевао, он је профитирао. Наравно, била је жестока борба међу њима, али сви остали су били хендикепирани. Значи, ко се определио да остане Србин, он је унапред себе маргинализовао и сада је дошла освета те Црне Горе. Због тога ни мудри, далековиди митрополит Амфилохије није могао да предвиди ово. Сад се излило на улице и оно што иначе није долазило на литургије у цркву.“

Бројност и масовност литија, додаје Билбија, показује да су се прикључили и они који себе сматрају Црногорцима, али који не желе да покидају везу са својом историјом, традицијом и вером.

У српски корпус, каже наш саговорник, вратио се смисао живота, који наравно да није једини и неће се, и када се расплете, на томе зауставити, али ову битку смемо да изгубимо. Дуги низ година Црна Гора ничим није могла да зрачи према српству, а самим тим је била лимитирана и црква на челу са Патријаршијом у Београду. Ништа се суштински није догађало и то је била порука свима који су били Срби у Црној Гори — ћути и трпи.

Паметно тактизирање Епископског савета

Наш саговорник сматра да је црногорски режим у проблему, а да се поготово то види по држању премијера Душка Марковића, док ћемо на видну реакцију Ђукановића морати да причекамо, јер се он још држи по страни.

Са друге стране, додаје Билбија, Епископски савет СПЦ је издао саопштење у којем је изгласано тактичко попуштање на најбитнијој тачки, али то није напуштање позиција. Одступљено је од става да Црна Гора треба да повуче спорни закон да би дошло до разговора, али морају да прихвате кључне амандманe који суштински руше закон. 

„Сада траже да црква буде респектована у пуном формату и да се према њој односе као да је закон већ повучен дефакто. То је паметно попуштање, јер СПЦ показује да уме и да тактизира. Битка ће морати да се настави, јер Ђукановићем режим не може да се на тој ствари сломи одједном. Уколико СПЦ буде заузела чврст став, мислим да ће они тај закон мењати кроз амандмане или ће га потпуно анулирати“, нагласио је Ђуро Билбија.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала