Тачеркина приватна војска чинила ратне злочине широм света

© AP Photo / Dave CaulkinРоберт Мугабе и Маргарет Тачер.
Роберт Мугабе и Маргарет Тачер. - Sputnik Србија
Пратите нас
„Кини Мини: Британски плаћеници који су се извукли са ратним злочинима“, нова књига која би требала да се појави у књижарама у фебруару, говори о веома моћним, плаћеничким групама „умешаним у ратне злочине широм света, од Шри Ланке до Никарагве“.

„’Кини Мини сервис‘ (КМС) основан је седамдесетих година прошлог века и активно је пратио и регрутовао војне ветеране елитне Британске специјалне ваздухопловне службе (САС) који су имали борбено искуство“, наводи аутор, истраживачки новинар Фил Милер, позивајући се на декласификоване обавештајне извештаје.

У то време КМС је потписао специјалне уговоре са Министарством спољних послова о заштити британских мисија широм света, као и о обезбеђењу краљевских фамилија Голфског залива, укључујући и министра за нафту Саудијске Арабије шеика Ахмеда Закија Јаманија и Султана Омана Кабуса бин Саида, који је умро овог месеца.

Један службеник британског Министарства спољних послова рекао је да, „ако би КМС био стављен ван закона, дипломатска служба не би имала адекватну заштиту“, наводи се у књизи.

У књизи је откривено да су неке силе унутар Владе Велике Британије у то време лобирале да плаћеници задрже „активну улогу“ широм света. Истраживање је показало да је КМС током ере Маргарет Тачер (1979-1990) склопио уносне уговоре у Азији и Латинској Америци који су омогућили овој тајној, приватној војсци да прикупи милионе долара током учешћа у разним војним операцијама.

Хорор у Шри Ланки

Једна застрашујућа епизода десила се током сукоба 1983. године у Шри Ланки. Плаћеници КМС-а су били активно укључени у сукобе, наводно као снага која подржава локалне власти у гушењу побуне. Аутор наводи речи пензионисаног британског официра који је описао зверства које је починила КМС, уз напомену да је њихова борбена мисија била праћена злочинима који су продужили крвави грађански рат у Шри Ланки.

Приватна војна компанија названа „Кини Мини“, наводно по арапском сленгу за „тајне операције“, престала је са радом раних деведесетих година прошлог века, након што су британски законодавци почели да доводе у питање заоставштину Маргарет Тачер.

Аутор књиге каже да, иако су оснивачи КМС-а били добро познати доносиоцима политичких одлука, они никад нису били под истрагом, нити су одговарали за вишеструке ратне злочине.

„Ова књига представља први свеобухватни случај против ’Кини Мини сервиса‘, пружајући давно закаснеле доказе о злочинима људи који су убиства претворили у бизнис“, наводи аутор.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала