Бивши украјински председник: Донбас ће се сам вратити

© Sputnik / Валерий Мельников / Уђи у базу фотографијаПрипадник снага самопроглашене Доњецке Народне Републике током размене заробљеника са Кијевом
Припадник снага самопроглашене Доњецке Народне Републике током размене заробљеника са Кијевом - Sputnik Србија
Пратите нас
Први председник Украјине Леонид Кравчук сматра да се Донбас може вратити под контролу Кијева, а да је у ситуацији са Кримом потребна „другачија шема“, јер је он већ ушао у „систем руских односа“.
„Ради се о томе да они још нису заузели Донбас, тако да верујем да се Донбас може сâм вратити у Украјину уз помоћ светске заједнице, уз помоћ нашег активног, упорног, сврсисходног, систематског свакодневног рада. Шта год да говоре национал-патриоте. Морамо да играмо на идеју мира, на чињеницу мира и успостављање мира. Што сада и ради председник Зеленски. Због тога сматрам да је то могуће“, рекао је Кравчук за телевизију „Прјамој“.

Он је додао да је за Крим потребна друга шема, али бивши председник не зна када ће она прорадити.

„Што се тиче Крима, да, никада се нећемо одрећи свог територијалног интегритета и Крима. Али, Крим је данас већ у систему руских односа, Руске Федерације. И због тога ће то већ бити друга шема повратка Крима у Украјину. Нажалост, не могу да кажем када ће она прорадити. Али сада верујем у то да ће успети“, додао је Кравчук.

Крим - Sputnik Србија
Зеленски: За Крим се нећемо борити само речима

Коментаришући Кравчукову изјаву, посланик Државне думе Русије Руслан Балбек изјавио је за Спутњик да бивши украјински лидер ни сам не верује у своје прогнозе и показује потпуну равнодушност за погибију људи у Донбасу.

„И на Криму и у Донбасу људи већ имају другачији менталитет — Украјина је на једне пуцала, а друге покушала да угуши блокадама. О каквом повратку може да се прича у земљи која мрзи своје бивше грађане? Кравчук једноставно пева успаванку за украјинско друштво, као, све ће бити наше, мирно спавајте и не размишљајте ни о чему. Он сâм не верује у своје речи“, закључио је посланик.

Руски сенатор Алексеј Пушков написао је на свом налогу на Твитеру да се засад све своди на систематски, упоран, сврсисходан рад Кијева на одбацивању Донбаса.

​„Није чак укинута ни економска блокада. Чудне наде“, прокоментарисао је Пушков.

Крим је постао део Русије у марту 2014. референдумом одржаним након државног преврата у Кијеву. За уједињење са Русијом гласало је 96,77 одсто бирача Републике Крим и 95,6 одсто становника Севастопоља. Према речима председника Русије Владимира Путина, питање Крима је затворено. Украјина и даље сматра Крим својом привремено окупираном територијом.

Украјинске власти су у априлу 2014. године покренуле војну операцију против Доњецке и Луганске Народне Републике, које су прогласиле независност након државног преврата у Украјини у фебруару 2014. Кијев не признаје ДНР и ЛНР и сматра територије ових двеју република окупираним, а устаничке снаге терористичким.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала