Лончар: Сумњив случај у Србији био је респираторна инфекција

© AP Photo / Kin CheungПутници носе заштитне маске за лице на улазу железничке станице у Хонгконгу
Путници носе заштитне маске за лице на улазу железничке станице у Хонгконгу - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар здравља Златибор Лончар изјавио је данас да је у Србији био један пацијент из Кине за кога се посумњало да има коронавирус, али да је након тестирања утврђено да је реч о респираторној инфекцији.

Лончар је истакао да Србија има реагенсе не само за један тип овог вируса, већ за четири типа, као и да у року од два сата могу да одреде да ли је пацијент оболео.

„Сумњив случај је био код пацијента који је из Кине 13. јануара дошао у Београд, а 17. су му се појавиле прве тегобе и наш здравствени систем је одреговао на најпрофесионалнији начин. Узета је анамнеза, пошто је он био у захваћеном подручју, и исте секунде је одреаговано као да има вирус — изолован је и смештен на Инфективну клинику и одрађена је сва неопходна дијагностика“, рекао је Лончар за РТС.

Нагласио је да су тек након тестирања били сигурни да он нема коронавирус, већ да је у питању респираторна инфекција.

Указао је да је уведен број телефона 064/8945-235 због људи који су дошли из тог подручја и који осете прве тегобе.

„Ми од тада желимо истог секунда да их преузмемо, да наша спремна екипа из Хитне помоћи и Инфективне клинике у пуној опреми оде код њих кући“, навео је министар и додао да нема везе да ли је реч само у сумњи, већ је циљ да ти пацијенти имају што мање контакта са осталима.

Лончар је додао и да домаћи здравствени систем има сву опрему, спремне изолације, као и стручњаке који 24 часа дежурају и у координацији су са свим неопходним службама.

Каже да су направљена и упутства у сарадњи с Амбасадом Народне Републике Кине — на кинеском, енглеском и српском језику.

Говорећи о туристима из Вухана који су стигли у Хрватску, Лончар истиче да ако у том тренутку они немају никакве тегобе, нема основа да се задрже или ставе у изолацију.

„Једино што тада можете да урадите јесте да их пратите и да их молите да имају што мање контакта с другим људима“, наглашава Лончар.

Наводи да је могуће и да у Србији има људи који су тако стигли, али да је ово 21. век и да се не може спречити кретање људи.

Министар је указао на то да симптоми крећу са малаксалошћу, болом у грлу, појављује се и кашаљ, тј. сви симптоми као код вируса.

„Фаза која мења ту слику јесте да се спусти на плућа у року две до три недеље. За овај вирус није утврђен ни период инкубације, значи мало знамо о овом вирусу“, рекао је министар.

Истакао је да има много теорија о свему томе, али апелује да се не изазива паника.

„Ово је ситуација која захтева да баратамо чињеницама и да буде крајње транспарентно — колико год да имамо оболелих, мора да се објављује“, рекао је Лончар и додао да су кинеске власти свему приступиле на најозбиљнији начин.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала