Маршал Огарков је био у праву, предвидео је ширење НАТО-а

Пратите насTelegramOdyssey
Ставове маршала Огаркова, односно колико је он у своје време био у праву, тек сада можемо да видимо. НАТО се распоређује на границама Русије, а руска војска опет је формирала Прву тенковску армију, јача снаге на западном правцу, заустављен је процес преласка са дивизијског на бригадни систем.

Научни скуп „Лекције Огаркова“, који организује Центар за анализе стратегија и технологија из Москве, 30. октобра ове године, биће посвећен управо темама ширења НАТО-а.

© Фото : Центар за анализестратегија и технологија- "АСТ центар"Генерал Балујевски и Рустам Чурјаков полажу венце на споменик маршала Огаркова
Маршал Огарков је био у праву, предвидео је ширење НАТО-а - Sputnik Србија
Генерал Балујевски и Рустам Чурјаков полажу венце на споменик маршала Огаркова

Огаркови ставови се обистињују

Маршал Совјетског Савеза Николај Васиљевич Огарков био је начелник Генералштаба оружаних снага Совјетског Савеза у периоду од 1977. до 1984. године. Он је био творац нове совјетске војне доктрине „Оперативни маневар“, која је настала као совјетска реакција на НАТО доктрину „Ваздушно-копнена битка 2000“, чији је креатор био тадашњи врховни командант НАТО-а, амерички генерал Бернард Роџерс.

Маршал Огарков се увек заузимао да Совјетски Савез мора да има најснажније војне формације управо у европском делу СССР-а, јединице које могу да брзо реагују. Био је против преласка са дивизијског на бригадни систем, посебно је био против укидања крупних тенковских формација, био је против уласка совјетске армије у Авганистан, словио је за правог интелектуалца међу војницима, био је вероватно тада и најобразованији совјетски официр.

Но, Политбиро КП СС одлучивао је о свему, па и о тим војним питањима. После функције начелника Генералштаба, маршал Огарков је именован на положај врховног команданта Западног фронта, што се тада сматрало јачом војном позицијом од начелника Генералштаба.

Лазански писао о Огаркову

Амбасадор Србије у Русији Мирослав Лазански је у загребачким медијима својевремено пуно писао о ставовима и идејама маршала Огаркова, а први је у свету, у „Вјеснику“, објавио и објаснио нову позицију маршала Огаркова као команданта Западног фронта. Тај текст Лазанског је два дана касније пренео немачки лист „Велт“.

© Фото : Центар за анализе стратегија и технологија- "АСТ центар"Организациони одбор конференције "Огаркова читања" и учесници церемоније полагања венаца на гроб Николаја Васиљевича Огаркова
Маршал Огарков је био у праву, предвидео је ширење НАТО-а - Sputnik Србија
Организациони одбор конференције "Огаркова читања" и учесници церемоније полагања венаца на гроб Николаја Васиљевича Огаркова

Лазански се придружио организационом комитету научног скупа који је 23. јануара 2020, положио венце на гроб маршала Огаркова на Новодевичевском гробљу у Москви. Венце су положили бивши начелник Генералштаба руске војске генерал Балујевски, иначе идејни творац акције руских снага на аеродрому Приштина 1999, заменик генералног секретара ОДКБ Пјотр Тихоновски и војни аташе Белорусије, пуковник Јевгениј Артеменко.

„Центар за анализе стратегија и технологија“ из Москве, чији је директор Руслан Пухов, организује 30. октобра ове године трећу научну конференцију „Лекције Огаркова“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала