Не сме се заборавити: Европа стала иза нациста који су кренули на Совјете /видео/

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаЗаробљеници у логору у Аушвицу
Заробљеници у логору у Аушвицу - Sputnik Србија
Пратите нас
Европа јесте колевка људске еманципације, али и колевка расизма и свега онога што је најгоре, фашизма и нацизма... То је све Европа дала и то увек треба имати на уму. Цела Европа је стала и иза нациста када су они кренули на Совјетски Савез. Ни то се не сме заборавити.

Ово је у емисији „Спутњик интервју“, поводом обележавања 75 година од ослобађања нацистичких логора смрти, рекао историчар Милан Кољанин.

Неопходно је имати свест о томе шта се догодило и свим тим манифестацијама спречити нове злочине. Кољанин каже да је нацистичка Немачка пример тога како један програм масовног уништења и доминације може релативно брзо и лако, уз употребу одговарајућих пропагандних државних институција, да доведе до таквог злочина.

„То је државни систем који је имао своје фазе. Холокауст је највећи злочин који је најављен, није нешто што је изненада пало с неба“, казао је Кољанин.

Холокауст је однео шест милиона људи, али током рата је страдало на десетине милиона људи.

Иза нацистичке Немачке стала цела Европа

„Говоримо о више од 20 милиона убијених грађана Совјетског Савеза, више од три милиона совјетских ратних заробљеника, али Холокауст има ту снагу симбола који нас враћа на то време и на оно до чега може довести једна погубна идеологија, коју је, као свој саставни део империјалних амбиција, узела једна високо индустријализована земља као што је била нацистичка Немачка. Не треба заборавити да је иза ње стајала цела Европа. Када је Немачка 22. јуна кренула на Совјетски Савез, иза ње стоји готово цела Европа на овај или онај начин, дакле индустрија која је стављена у службу тог освајања“, подсетио је Кољанин.

Подсећа да су после Другог светског рата савезници убрзо постали противници — идеолошки, политички… да је наступио период Хладног рата који је трајао деценијама и у којем долази до ревизије историје.

„Тако да се онда у западној јавности није више толико истицао допринос Совјетског Савеза у победи над фашизмом, него су увек истицали своје допринос. Поделом Немачке, Западна Немачка постала је савезник западних земаља и дошао је тај период денацификације, али далеко од тога да је он донео потпуну истину. Одједном су западни Немци постали пожељни савезници и много од онога што се догађало више није било у првом плану. Сад се уместо нацистичке Немачке као непријатељ појавио Совјетски Савез као ’сила зла‘, тако да се томе на неки начин прилагодио јавни говор у западни земљама“, каже Кољанин.

Изједначили Хитлерову Немачку и СССР

Бројне су манипулације и заблуде о Другом светском рату, али нешто што је веома опасна ревизија историје јесте резолуција Савета Европе у којој су изједначени нацистичка Немачка и Совјетски Савез.

„Ту се наводи да су отприлике и једни и други подједнако криви за избијање Другог светског рата, што наравно не може да издржи историјску критику“, рекао је Кољанин.

Он каже да су научна истраживања веома важна и указује на потребу да остану изван дневнополитичких битака.

Нуклеарни холокауст

Геополитичка ситуација није онаква какву бисмо пожелели, постоје различите опасности у различитим деловима света, а наш саговорник каже да увек постоји застрашујућа опасност од нечега што се назива „нуклеарни холокауст“.

„Човек је створио средства за масовно уништење која могу да се употребе у неким одређеним околностима. Парадоксално је да је нуклеарна равнотежа између два блока деценијама била залог мира, многе ствари су се промениле али и даље постоји та опасност једног огромног светског сукоба који би довео у питање опстанак човечанства. Овакве манифестације обележавања су прилика да се нешто отклони да се не размишља на такав начин да се сукобима мањим или већим решавају проблеми међу народима или државама“, рекао је Кољанин.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала