Путин: Злочини нациста не застаревају

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаРадна посета руског председника Владимира Путина Израелу
Радна посета руског председника Владимира Путина Израелу - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин упутио је поздравни телеграм учесницима и гостима меморијалне вечери „Чувар сећања“, која се одржава у Москви поводом обележавања Међународног дана сећања на жртве Холокауста, у коме је поручио да злочини нациста не могу застарети, не могу се опростити, нити заборавити.

„Холокауст је један од најтрагичнијих, најмрачнијих страница светске историје. Злочини нациста и њихових присталица не могу застарети, не могу се опростити нити заборавити. Било какав покушавај прећуткивања тих догађаја и мењања историје неприхватљиви су и неморални“, поручио је Путин у телеграму који је објављен на сајту Кремља.

„Наша заједничка дужност је да сачувамо и пренесемо наредним генерацијама истину о најкрвавијем рату 20. века, о милионима људи који су убијени у гасним коморама, који су мучени у концентрационим логорима и гетима, који су умрли од болести и глади, о томе да је Црвена армија стала на крај тим нечувеним злочинима, да је уништила нацизам и спасила од истребљења и поробљавања не само Јевреје, него и друге народе планете“, додао је председник.

У Русији се од 20. јануара до 2. фебруара 2020. године обележава недеља сећања на жртве Холокауста.

Подсетимо, раније је одржан пети Светски форум сећања на Холокауст, посвећен 75. годишњици ослобођења нацистичког концентрационог логора „Аушвиц“. Логор је ослободила совјетска војска 23. јануара 1945. године. Скупу су присуствовале делегације из више десетина земаља.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала