Способност ширења кинеског вируса се повећава

© AP Photo / Xinhua / Xiong QiЛекари на одељењу интензивне неге у болници у кинеском Вухану
Лекари на одељењу интензивне неге у болници у кинеском Вухану - Sputnik Србија
Пратите нас
Способност ширења коронавируса постаје све већа и инфекција би могла наставити да расте, саопштила је кинеска Државна здравствена комисија.

Шеф Комисије Ма Сјаовеј изјавио је да је знање о вирусу ограничено.

Он је рекао да период инкубације коронавируса може да варира од једног до 14 дана и да је вирус заразан током инкубације, што није био случај са озбиљним акутним респираторним синдромом (САРС), коронавирусом који је потекао из Кини и убио готово 800 људи у свету 2002. и 2003. године.

„Ако се пође од секвенце распореда гена, нови тип коронавируса разликује се од САРС-а и МЕРС-а (откривених у претходним годинама), већ је прешао из фазе преноса са животиња на људе у фазу када се преноси са човека на човека. Судећи по свему, способност вируса да се шири се повећава“, истакао је Ма Сјаовеј.

Према његовим речима, специјалисти сматрају да је епидемија дошла у прилично озбиљан и сложен стадијум.

Напори за спречавање ширења заразе, који су до сад укључивали ограничење саобраћаја и путовања и отказивање великих догађаја, биће интензивирани, истакао је Ма.

Нови вирус

Кинеске власти су 31. децембра обавестиле Светску здравствену организацију о епидемији непознате упале плућа у граду Вухану у централном делу земље. Кинески стручњаци утврдили су 7. јануара узрочника болести — то је коронавирус 2019-нЦоВ.

​Први оболели имали су везе са тржиштем морских плодова, а претпоставља се да би извор вируса могле бити змије, које се у Кини често користе за исхрану. Касније је објављено да вирус може да се преноси са човека на човека.

Због избијања коронавируса у Кини, у суботу је уведен највиши степен хитног реаговања на ванредну здравствену ситуацију у 25 провинција, специјалних административних региона и градова. На овој територији живи више од 1,2 милијарде људи.

​Ван Кине зараза је забележена у читавом низу земаља, укључујући Сједињене Америчке Државе, Тајланд, Француску и Аустралију.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала