Највише цркава посвећених Светом Сави — у Црној Гори

© WikipediaСвети Сава је као духовник унео нешто ново у живот српског друштва: идеал развијене духовности, хришћански морал и идеју једнакости.
Свети Сава је као духовник унео нешто ново у живот српског друштва: идеал развијене духовности, хришћански морал и идеју једнакости. - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Највећи број храмова и манастира посвећених Светом Сави у епархијама Српске православне цркве (СПЦ) налази се у Митрополији црногорско-приморској, а територијално на Црногорском приморју.

Када се направи анализа броја храмова и манастира посвећених Светом Сави по појединим епархијама Српске православне цркве, из актуелног Календара Српске православне патријаршије, долази се до закључка да се управо највећи број (12+2) налази на територији Митрополије црногорско–приморске, чије је сједиште на Цетињу, објавио је на свом профилу на Фејсбуку бивши градоначелник Цетиња и публициста — Јован Маркуш.

То су: манастир Савина (Херцег Нови), манастир Светог Саве (Савина главица, Грбаљ), храм Светог Саве у манастиру Градиште (Паштровићи), храм Светог Саве (Његуши), храм Светог Саве (Крајни До, Ћеклићи), храм Светог Саве (Тиват), храм Светог Саве (Клинци, Луштица), храм Светог Саве (Херцег Нови), храм Светог Саве (Морињ), храм Светог Саве (Ђенаши, Паштровићи), храм Светог Саве (Крстац, Паштровићи), храм Светог Саве (Фрутак, Даниловград) и порушени храм Светог Саве у Годињу (Црмница).

Податак да се највише храмова посвећених првом српском архиепископу Светом Сави налази не случајно у Црној Гори, чини се да је нарочито занимљив због чињенице да се актуелне црногорске власти данас снажно залажу да Црна Гора једном за свагда раскрсти са Светосављем, а тиме и са СПЦ, а такође, једна од омиљених теза режима у Подгорици јесте да је Светосавље у Црној Гори „увезено“ у 19. вијеку.

На овај парадокс међу првима је указао данас највећи српски пјесник Матија Бећковић, који је у једном недавном интервју примјетио да „нема ниједне цркве у Црној Гори, нити уопште српске цркве у којој нису Стефан Немања и Свети Сава“, а који су за овдашњи црногорски режим, како је рекао — „највећи непријатељи Црне Горе“.

„Шта ће им онда цркве на чијем су иконостасу њихови највећи душмани“, запитао се он.

Подсјетимо — до 1944. године Цетињска богословија је била смјештена у манастирском конаку, у народу названом Биљарда, а богословски параклис (црква) Светог Саве налазио се у југоисточној кули у Биљарди, на Цетињу.

Све ове неспорне чињенице указују да је Свети Сава, заједно са Светим Симеоном Мироточивим, уграђен у темеље Старе Црне Горе, чије је сједиште управо било на Цетињу, а додајмо и то да је Свети Симеон, који је уједно и родоначелник светородне лозе Немањића, рођен у данашњој Подгорици.

Утолико многи сматрају да се масовне литије, које се последњих мјесец дана дешавају широм црногорских градова, само на први поглед могу посматрати као случајност, као и да су оне најбољи доказ да никаква пропаганда није, нити може бити у стању да избрише Светог Саву из народне душе у Црној Гори.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала