Пољска није позвала председника државе чија је војска ослободила Аушвиц

© Sputnik / Попов Николај / Уђи у базу фотографијаЦрвена армија
Црвена армија - Sputnik Србија
Пратите нас
Портпарол председника Русије Дмитриј Песков саопштио је да Пољска није позвала Владимира Путина на свечаност поводом обележавања 75. годишњице ослобођења логора Аушвиц.

Представник Кремља је додао да ће Русију представљати амбасадор Сергеј Андрејев.

Близу 1,4 милиона људи, од којих око 1,1 милион Јеврејa, погинуло је у Аушвицу од 1941. до 1945. године. Логор су 27. јануара 1945. године ослободили војници Црвене армије. Генерална скупштина Уједињених нација је 2005. године прогласила 27. јануар Међународним даном сећања на жртве Холокауста.

Покушај ревидирања историје

Средином децембра, руски председник Владимир Путин је изјавио да је Пољска била међу оним државама које су склапале договоре са Немачком и да Русија поседује документе који то потврђују.

Шеф руске државе је, између осталог, испричао како је пољски амбасадор у Трећем рајху обећао да ће подићи споменик Адолфу Хитлеру због планова да протера Јевреје у Африку. Путин га је назвао „антисемитском свињом“.

Варшава то није признала, а руски амбасадор је позван у Министарство спољних послова. Путинове речи су изазвале незадовољство пољских власти, које покушавају да пребаце одговорност за почетак рата на СССР, позивајући се на пакт Молотов—Рибентроп. 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала