Потписи да Скупштина Србије усвоји Резолуцију о угрожености Срба у Црној Гори

© Tanjug / MILICA NIKOLICПротест испред амбасаде Црне Горе у Београду
Протест испред амбасаде Црне Горе у Београду - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Студенти Универзитета у Београду у уторак, 28. јануара, кренуће са сакупљањем потписа за народну иницијативу за усвајање Резолуције о угрожености Срба у Црној Гори. Потписи ће се прикупљати у Кнез Михаиловој улици, код Српске академије наука и уметности.

Резолуција коју су студенти усвојили садржи одредбу о констатацији угрожености Српске православне цркве у Црној Гори — свих њених епархија, имовине, свештенства и верника, одредбу о дискриминацији Срба у Црној Гори у битним областима живота и рада, праву на језик и писмо, као и о дискриминацији заступљености Срба у државним органима и привредним друштвима чији је оснивач држава Црна Гора.

Овај документ би обавезао органе извршне власти Републике Србије да, користећи сва правна средства по највишим међународним стандардима, предузму све расположиве мере и активности у циљу реалне заштите и остварења свих легитимних права СПЦ и свих Срба у Црној Гори.

Да би Резолуција могла да изађе на одлучивање пред посланике Народне скупштине Републике Србије, неопходно је да студенти прикупе 30.000 потписа.

Потписивање народне иницијативе законски траје седам дана, колико ће студенти имати на располагању у прикупљању неопходног броја потписа.

© Sputnik / Бојана СтојадиновићСтуденти београдског Универзитета истрајни у борби за права Срба и СПЦ у Црној Гори
Потписи да Скупштина Србије усвоји Резолуцију о угрожености Срба у Црној Гори - Sputnik Србија
Студенти београдског Универзитета истрајни у борби за права Срба и СПЦ у Црној Гори

Наредни скуп подршке Србима и СПЦ у Црној Гори студенти ће организовати 31. јануара испред Цркве Светог Марка у Београду.

Студенти београдског Универзитета, предвођени Студентским клубом Правног факултета, истрајни су у борби за заштиту права Срба у Црној Гори поводом усвајања спорног Закона о слободи вероисповести.

Раније су одржали два скупа подршке и предали своје захтеве српским властима у згради Председништва, тражећи званичну реакцију Београда на актуелну кризу у Црној Гори.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала