Скопље против загађења — јавни превоз бесплатан, паркинг дупло скупљи

© Tanjug / FILIP KRAINCANICСкопље
Скопље - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Град Скопље увео је бесплатан превоз у градском саобраћају и удвостручио цене паркинга, у склопу хитних мера за смањење енормног аеро-загађења.

Међу хитним мерама и препорукама Града Скопља за смањење загађења ваздуха, које су ступиле на снагу данас у 18 часова, налази се и апел запосленима у градској управи, јавним предузећима и институцијама да на посао долазе аутобусима градског превоза.

Хитне мере су предузете након што су градске власти добиле обавештење Министарства за животну средину да су, два дана узастопно, на две мерне станице у Скопљу, регистроване количине отровних ПМ 10 честица биле изнад прописаних 175 микрограма по метру кубном.

Скопско градско јавно комунално предузеће је задужено да настави интензивно чишћење градских улица и булевара у надлежности Града Скопља, а то је препоручено и градским општинама.

Градске власти су, да би се смањило загађење, наводи се, прекинуле све грађевинске активности на градилиштима у њиховој надлежности и позвале челнике свих градских општина да учине исто.

Скопске власти истичу да су интензивиране контроле градилишта, односно возила која излазе са градилишта, која морају да имају опране точкове и да буду покривена церадом ради контроле прашине.

Председници градских општина су позвани да интензивирају инспекцијски надзор над фирмама које управљају отпадним гумама и отпадним уљима, а Министарство унутрашњих послова је позвано да спроведе ограничавање обука у ауто школама од 9.30 до 14.30, и после 18 часова.

Од полиције су власти Града Скопља затражиле да врши учестале контроле издувних гасова возила у саобраћају, као и да појача контролу поштовања забране кретања тешких теретних возила чије је крајње одредиште Скопље и да их упућују на градску заобилазницу.

Влада Северне Македоније је раније данас активирала мере и препоруке у Скопљу и Тетову, након што је два дана узастопно измерена вредност отровних и канцерогених ПМ 10 честица изнад „прага за алармирање“ од 175 милиграма по кубном метру, преноси Б92.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала