Забрана увоза „евро 3“ возила почиње од јуна?

CC0 / Pixabay / Половни аутомобили
Половни аутомобили - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Држава је већ намеравала да поспеши куповину еко-возила, али су тренутне временске прилике и повећано загађење ваздуха убрзали доношење одлука па ће, највероватније већ од јуна, ступити на снагу забрана увоза возила са „евро 3“ мотором, потврђено је за „Вечерње новости“ из више извора.

„Иако је раније планирано да се забрани увоз возила са стандардом мотора ’евро 3‘ крајем године, министар екологије Горан Триван је најавио да ће се то десити можда већ у јуну“, каже за „Новости“ председник Српске асоцијације увозника нових аутомобила и делова др Милош Петровић. „Ми смо, као удружење, пре више од три године упозоравали да ћемо доћи у овакву ситуацију и предлагали низ мера“.

Др Петровић каже да су аутомобили у градовима ипак највећи загађивачи, поготово у такозваним шпицевима.

„Најгоре је људима нешто бранити. Прво им се дозволи увоз таквих аутомобила, а после неће моћи да их возе. Јер, шта ћемо са аутомобилима који су до сада увезени, а који неће моћи да прођу техничке прегледе од маја наредне године када ће, ако не и раније, већа емисија штетних гасова из ауспуха бити елиминишући фактор“, каже он.

Чињеница је да не можемо сви да купимо нове аутомобиле, напомиње др Петровић.

„Нико није против увоза половних и куповине таквих возила. Само тражимо да буду технички исправни, да имају катализаторе, друге уређаје и да се забрани увоз прастарих возила“.

Држава је најавила и субвенције за куповину нових еколошких возила.

„Таксистима је већ омогућено да уз субвенцију од 8.000 евра купе ново возило. Услов је да има ’евро 6‘ мотор или да буде електрично, односно хибридно. Били смо у Министарству финансија на разговорима, као увозници, и ту је све јасно. Таксисти треба да дају 15 одсто вредности возила одмах, држава субвенцију, а остало може на кредит, лизинг“, објашњава он.

На питање очекује ли се нека субвенција и за грађане, Петровић каже:

„Све зависи од новца који држава може да издвоји за ове намене. То је свакако исплативо улагање. Има ту разних начина да се помогне набавка еко-возила, не само кроз директне субвенције. И са тим предлозима смо више пута упознавали надлежне“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала