Дачић: Србија ће одговорити Црној Гори истом мером

© Sputnik / Сергеј Кузнецов / Уђи у базу фотографијаДачић: делегација из Приштине после дугих и тешких разговора одустала од тога на чему су инсистирали
Дачић: делегација из Приштине после дугих и тешких разговора одустала од тога на чему су инсистирали - Sputnik Србија
Пратите нас
Србија ће се реципрочно односити према свим потезима Црне Горе, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић, коментаришући састанак који је синоћ хитно сазвао председник Александар Вучић поводом погоршане ситуације у региону, а нарочито у Црној Гори.

Дачић је новинарима казао да је састанак сазван нарочито после инцидента, односно напада на младића у Подгорици који је показао три прста, након чега је пребијен.

„Анализирали смо ситуацију на том састанку, надлежни државни органи су се обратили црногорским државним органима за информацију о каквом се инциденту ради, да ли је реч о етничком, да ли су мотиви етнички, односно да ли је реч о насиљу према Србима, јер не верујем да је тај младић могао да угрози више десетина или стотина људи сам, једино уколико то угрожавање није подизање три прста“, казао је Дачић.

Говорећи о реципрочним мерама, шеф српске дипломатије је казао да је Министарство спољних послова ускратило броју два у црногорској амбасади у Београду присуство на састанцима у државним институцијама.

Према његовим речима, проблеми у Црној Гори нису испровоцирани из Србије, напротив, они се смирују уравнотеженим реакцијама власти из Београда.

Истиче да за проблеме настале у тој држави мора да постоји одговорност унутар саме Црне Горе, да се води дијалог, да се на миран начин решавају проблеми, за шта је, како каже, Србија животно заинтересована.

„Наравно да ћемо реаговати на сваки напад на Србе, јер нећемо ваљда дочекати то време где ће бити непожељне српске регистарске таблице у Црној Гори, да ће се неко пребијати због показивања три прста или, ако се сећате да је Црна Гора изразила протест због покушаја паљења црногорске заставе, шта ћемо са снимцима који показују уринирање над српском заставом, на шта се није огласила званична Црна Гора“, навео је шеф српске дипломатије и подсетио да су званичници из Србије осудили покушај паљења црногорске заставе у Београду.

Како је додао — званични Београд жели смиривање ситуације.

„Ми уопште не оспоравамо црногорску државност, али антисрпство у Црној Гори — то не може да наиђе на аплауз из Београда“, истакао је и додао да Србија чврсто стоји иза интереса и права српског народа који живи у Црној Гори, пренео је Танјуг.

Дачић наглашава да је Београд више пута истицао да се не злоупотребљавају неке друге теме које нису у домену интересовања Србије, а то је питање да ли ће Црна Гора да има своју државу.

„Тим питањем се сада нико у Србији не бави, ми се бавимо искључиво питањем права српског народа, ког има 29 одсто у Црној Гори“, додао је министар спољних послова Србије.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала