Коме иду у прилог инциденти у Црној Гори

© Sputnik / Небојша ПоповићПристалице ДПС-а у Подгорици.
Присталице ДПС-а у Подгорици. - Sputnik Србија
Пратите нас
Инциденти који се посљедњих дана догађају у Црној Гори буде сумњу да власт, која нема одговор на мирне литије противника спорног Закона о слободи вјероисповјести, покушава да нађе излазну стратегију у радикализацији ситуације, упозорава аналитичар Бошко Вукићевић.

„Бранићемо ових дана Црну Гору од душмана“ — поклич је који се могао чути од наводних навијача црногорске репрезентације у понедјељак у Подгорици на прослави поводом великог успјеха црногорских ватерполиста који су освојили треће мјесто на првенству Европе у Будимпешти.

Неко креира запаљиву атмосферу

Овај сјајан успјех црногорског ватерпола је тако, по оцјени многих, био осуђен да се претвори у политички скуп Демократске партије социјалиста, док је поклич о одбрани Црне Горе од „душмана“ био упућен најмање половини (а многи би рекли и двотрећинској Црној Гори), која је као никада протеклих недеља устала да брани православне светиње.

© Фото : Права Црна ГораЈосиф Вукићевић, матуранту Гимназије у Даниловграду, који је брутално претучен синоћ у Подгорици.
Коме иду у прилог инциденти у Црној Гори  - Sputnik Србија
Јосиф Вукићевић, матуранту Гимназије у Даниловграду, који је брутално претучен синоћ у Подгорици.

Невоља је утолико већа што се стиче утисак да власти у Подгорици подржавају овакву врсту порука упућених православним вјерницима, јер се на слављу у понедјељак све дешавало у присуству премијера Црне Горе Душка Марковића, министра одбране Предрага Бошковића, градоначелника Подгорице Ивана Вуковића, као и бројних других функционера ДПС-а.

Све је кулминирало пребијањем једног младића у близини Делта ситија у Подгорици од стране групе „навијача црногорске репрезентације“.

Такође, примјетно је да режимски медији момке који цртају и бране тробојке широм Црне Горе називају „хулиганима“, док се група навијача која је тукла момка док лежи на улици карактерише само као „непозната лица“, иако једни само цртају мурале, а други се физички обрачунавају.

И док Црква у свакој прилици позива на мир, све је већа бојазан да неко у Црној Гори креира запаљиву друштвену атмосферу, како би се створио било какав изговор за потенцијалну забрану литија и јавних окупљања.

© Фото : Митрополија црногорско-приморскаЈедна од литија у Беранама
Коме иду у прилог инциденти у Црној Гори  - Sputnik Србија
Једна од литија у Беранама

Православна револуција у Црној Гори

Аналитичар Бошко Вукићевић мишљења је да у новонасталој ситуацији незапамћеног изласка грађана на улице против спорног Закона о слободи вјероисповјести црногорска власт на све могуће начине покушава да изради неку врсту контрастратегије.

„Тако она користи успјехе црногорских спортиста, а јавна је тајна и да новчано стимулише своје све малобројније присталице, плаћа им гориво и дневнице, настојећи да на тај начин парира нестварним бројкама ’православне револуције‘ у Црној Гори“, каже Вукићевић и додаје да и тако новчано стимулисана и на све могуће начине „напумпана“ маса симпатизера власти делује незнатно у односу на непрегледне ријеке народа који већ мјесец дана на улицама црногорских градова брани своје светиње.

Вукићевић је увјерен да је у току најсвеобухватнији процес делегитимисања власти у Подгорици током њеног тродеценијског историјата.

„Власт је у спорни закон уложила свој цјелокупан политички ауторитет и кредибилитет, назвала га најзначајнијим актом ’заокруживања суверенитета и идентитета‘ од стицања независности државе, те је самим тим масовно одбијање таквог закона од стране грађана истовремено и очигледна делегитимизација власти у Подгорици“, каже наш саговорник, додајући да је међу онима који излазе на литије све више некадашњих гласача владајуће партије.

Власт припрема амбијент екстремне напетости

Све ово, како сматра овај аналитичар, довело је до тога да се све суженији избор алтернатива за власт у датој ситуацији манифестује кроз некоординисане, па и паничне потезе.

„Рецимо, тек прије неколико дана је црногорски предсједник, који се без сумње може означити као основни узрочник тренутних дешавања, говорио о ’кризи која не може угрозити власт‘. У понедјељак је, међутим, у потпуности модификовао приступ, па је чак људе који присуствују мирним литијама окарактерисао као припаднике ’лудачког покрета који руши Црну Гору‘“, наводи Вукићевић.

Он преокрет у реторици Ђукановића тумачи као знак да је црногорски предсједник свјестан да је ситуација изузетно компликована и да „једину излазну стратегију, макар краткорочну, види у радикализацији прилика“.

Вукићевић подсјећа да Ђукановићеву радикалну реторику прате и инциденти на терену, као што су провокација у Никшићу, фашистичка скандирања на слављу поводом спортског успјеха, мучко пребијање младића у Подгорици и масовно хапшење омладине која црта тробојке.

Дакле, указује Вукићевић, док Црква свакодневно позива на мир и заједништво, чини се да са друге стране власт припрема амбијент екстремне напетости у друштву.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала