Митрополија црногорско-приморска: Молимо се Богу да нам се поново не десе крвне освете

© Sputnik / Небојша ПоповићЛитија у Подгорици предвођена свештенством Српске православне цркве. Литија је организована у знак протеста због усвајања Закона о слободи вероисповести.
Литија у Подгорици предвођена свештенством Српске православне цркве.  Литија је организована у знак протеста због усвајања Закона о слободи вероисповести. - Sputnik Србија
Пратите нас
Црква јавно осуђује свако насиље, ма од кога оно долазило, поручили су из Митрополије црногорско-приморске. Молимо се Богу да нам се не десе поново крвне освете које је Свети Петар мукотрпно лијечио и да се не повампирује братомржња и братоубилаштво започето у Другом свјетском рату, истичу у Митрополији.

Ипак, у Митрополији закључују да је, након изјава које допиру са највиших државних адреса, јасно да су „конфликт, мржња и сукоби посљедње оружје у њиховој борби против народа“, као и да забрињава мржња која долази од појединаца у којој препознају „неодговорно понашање оних који треба данас да буду најодговорнији у Црној Гори“.

„Ако први човјек државе назове двије трећине својих грађана лудацима, ако савјетник премијеров јавно подржава забрану слободе кретања и мирног окупљања најављеног и одобреног од надлежних институција, ако посланици владајуће већине, по методу Сјеверне Кореје и диктаторских режима, врше притисак на професоре који треба дјецу да уче ономе што им не припада и за шта нису плаћени, ако огромну већину својих грађана неријетко ти исти посланици зову ’негаторима државе‘, онда је јасно да одговорност за ове догађаје искључиво лежи у њиховим неодговорним изјавама и поступцима“, саопштили су из Митрополије.

Како додају — Црква јавно осуђује свако насиље, ма од кога оно долазило.

„И молимо се Богу да нам се не десе поново крвне освете које је Свети Петар мукотрпно лијечио и да се не повампирује братомржња и братоубилаштво започето у Другом свјетском рату. Ко распирује ту братомржњу и изазива нереде, тај је негатор и државе и будућности овог народа“, истичу из Митрополије.

Литије нису против државе

„А ми, заједно са вјерним народом, грађани смо одани и вјерни овој држави. Ми поштујемо како ову савремену Црну Гору, тако и, у исто вријеме, Црну Гору Петровића, Црнојевића, Зету Балшића и Немањића и Диоклију-Дукљу Војислављевића и Светог Јована Владимира. Јер без уважавања таквог насљеђа, ни савремена Црна Гора не може опстати. У том погледу, ове наше литије нису против државе. Напротив. Ове литије су прилика и позив да превазиђемо све негативне разлике и да се саберемо око Бога, светиња Божијих и наших заједничких светитеља. То је једини начин да зацијелимо старе ране и диобе — да се у Господу сви братски загрлимо“, позивају у саопштењу МПЦ.

Ове литије су дјело Божије и у њима треба слушати ријеч Господњу. А Он нам говори — ’Угледајте се на мене, јер ја сам кротак и смирен срцем‘. Нема тог човјека који има снагу и моћ да побиједи зло и мржњу, осим Господа Бога нашега. Наше поуздање није у нашу снагу, мудрост и храброст. Наше поуздање је у Господа, побједитеља гријеха, смрти и ђавола“, подсјећа се у саопштењу.

Реагујући на јучерашње инциденте, из Митрополије црногорско-приморске посебно напомињу да „ако мислимо да сачувамо светиње — морамо сачувати добро у срцима нашим“:

„Ако желимо да будемо достојни светиња које бранимо, морамо да живимо по светињи. Часним и честитим животом, љубећи Бога и љубећи ближње своје“.

„Молимо вас све и преклињемо именом Божијим, Светог оца нашег Саве, Светог Василија Острошког и Светог Петра Миротворца и Чудотворца, будимо мирни, достојанствени и молитвени у нашим литијама, као и до сада. У Богу је сва сила и снага и истина. Наше је да је слиједимо. Нећемо угодити Богу бакљама, скандирањима и барјацима. Тиме често само нарушавамо мир и достојанство наших литија, а самим тим чинимо дјело које није Богу угодно. У нашим литијама сам Господ и светитељи са нама ходе. Томе су свједоци сви који у њима учествују. У литијама се понашамо исто као када идемо у Острошку светињу — носећи молитву, вјеру, љубав и наду да ће Господ услишити наше молитве. Зато у литијама носите иконе своје крсне славе или неког другог светитеља коме ћемо се у току литије молити. Мржњу, провокације и примитивизам, који су страни правом и истинском народу Божијем, остављамо онима који од тога живе и који се тиме хране. За њих се нашим молебанима молимо ’да им Бог подари покајање, просвијетли ум и срце и обасја душу светом љубављу‘. Ми бранимо светињу, бранимо и Црну Гору, али молитвом, љепотом и лијепим васпитањем. Будимо људи које ће историја памтити по примјеру чојства и јунаштва, а не, не дај Боже, по нечему другом“, кажу у саопштењу из Митрополије црногорско-приморске и закључују:

„Позивамо власт да престане са понижавањем сопственог народа и да чује његов глас. Јер, заиста, овдје се показује истинитом древна римска пословица — да је глас народа глас Божији“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала