Професор Перовић: Срби у Црној Гори нису угрожени, али Црногорци у Србији јесу

CC BY-SA 2.0 / Flickr/marijanana / Црногорска и српска застава
Црногорска и српска застава - Sputnik Србија
Пратите нас
Срби у Црној Гори нису угрожени, али Црногорци у Србији јесу — изложени су застрашивању и само је један корак до репресивних мера, поручује др Миленко Перовић, професор Универзитета у Новом Саду, у интервјуу за Радио Црне Горе, који му је уступио простор за низ оптужби изречених на рачун Србије, с циљем аболирања црногорских власти.

„Положај Црногораца данас у Србији је изузетно лош и изложени су изразитој нетрпељивости и нетолеранцији“, тврди Перовић, који је председник Савета за сарадњу са исељеницима.

Перовић тврди да Црногорци у Србији данас доживљавају „таласе мржње које су својевремено доживљавали Хрвати, Словенци, Албанци, Бошњаци“.

„У последње време посебно од припреме Закона о слободи вероисповести та нетрпељивост је доживела крешендо“, навео је Перовић.

Као илустрацију томе он је поменуо изјаве српског министра спољних послова Ивице Дачића, које је квалификовао као „фашистичке претње“, којима, како је рекао, покушава не само да заплаши Црногорце у Србији, већ да најави да би им се „можда још ко зна шта могло десити“.

„Од тих претњи и застрашивања, до предузимања конкретних репресивних мера само је један корак. Ми не треба да живимо у илузији да се од застрашивања неће направити тај корак даље“, навео је Перовић.

Овај професор Универзитета у Новом Саду тврди и да нема сумње да је безбедност Црногораца у Србији угрожена.

„Констатације да су угрожена права Срба у Црној Гори апсолутна су лаж и то најбоље показују бројеви“, казао је Перовић.

„На попису становништва 1991. године Срба је у Црној Гори било девет одсто, на последњем попису их је било скоро 29 одсто. Са друге стране, Црногораца је у Србији било преко 160.000, а данас их је око 38.000. Цифре саме по себи говоре“, рекао је Перовић.

„Изгледа да су Црногорци дошли на ред као објекат мржње у Србији“, каже Перовић и додаје да су Црногорци то били и у референдумском процесу, што је, како тврди, осетио на властитој кожи.

Говорећи о односима Србије и Црне Горе, Перовић каже да они никада нису били лошији.

Он сматра да званични Београд, колико год тврдио да се не меша у унутрашња питања у Црној Гори, то перманентно ради, и то на, како каже, „веома наиван начин“.

„Из Владе Србије и кабинета председника стижу најнесхватљивија саопштења у којима се показује та перманентна потреба да се Београд хегемонистички односи према Подгорици. Владајућа политичка класа у Србији је дубоко уверена да је независна Црна Гора провизориј који је привременог карактера и да Београд има дужност да ради против Црне Горе и да је то нешто нормално. Они дакле покушавају да заврше нормализацију непријатељског рада према једној сувереној држави, што је у потпуности неприхватљиво“, каже Перовић.

Према професору Перовићу, Српска православна црква у Црној Гори се „понаша окупаторски“.

„Што она објективно и јесте. Ја се надам да ће држава Црна Гора имати снаге да одоли том притиску којем је изложена и да ће Српску православну цркву ставити на оно место које јој припада, а то је да буде само једна од верских заједница, ни мање ни више од тога“, навео је Перовић.

Овај професор Универзитета у Новом Саду тврди да је Србија прежалила Косово, али Црну Гору „не може никако“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала