„Вајбер“ или „Вибер“ — Србима је ипак једна ствар најважнија

© Flickr / Sam AzgorАпликација "Вајбер"-илустрација
Апликација Вајбер-илустрација - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Резултати анкете платформе „Вајбер“, спроведене у девет земаља региона поводом Међународног дана заштите података о личности, показали су да је грађанима Србије приватност и безбедност на интернету од изузетне важности.

Вајбер је питао 4 милиона корисника у Мађарској, Грчкој, Бугарској, Словачкој, Чешкој, Хрватској, Србији, Словенији и Пољској — шта сматрају важним за очување дигиталне приватности. У анкети је учествовало више од 170 хиљада људи широм региона, од чега више од 40.000 у Србији.

Корисници Вајбера из Србије, њих 88 одсто, нагласило је да су им приватност и безбедност података од изузетне важности.

Однос према овом питању је сличан и у другим земљама региона, односно у Грчкој, Пољској, Словенији, Хрватској и Бугарској, док је за Чехе и Словаке то мање битно, каже се у саопштењу компаније „Ракутен Вajбер“ (Rakuten Viber).

Друго питање у анкети било је да ли се корисници осећају спокојно уз постојећи ниво приватности на интернету, а резултат је показао да је више од половине корисника Вајбера из Србије, који су учествовали у анкети, задовољно тренутним стањем заштите која им се нуди, а нешто више од једне трећине би желела да је тај ниво виши.

Готово исти проценат је оних који сматрају да је потребно увести нова правила за заштиту (47 одсто) као и оних који су постојећим стањем задовољни (41 процената), док 12 одсто верује да ће се наћи начина да интернет, како се наводи, „сам себе регулише“ у блиској будућности, пренео је Танјуг.

Убедљиво највећи број корисника Вајбера из Србије (преко 65 одсто) желело би да ова апликација за размену порука садржи функције помоћу којих ће моћи сами да одаберу који њихови подаци ће се делити са другима, а који ће остати потпуно приватни, наводи се, између осталог, у резултатима анкете.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала