Хиљаде Срба у литији на Косову и Метохији /фото, видео/

© Фото : Фејсбук/Kosovo Sever portal / ПринтскринЛитија на Косову 2
Литија на Косову 2 - Sputnik Србија
Пратите нас
Више хиљада Срба са Косова и Метохије окупило се данас у знак подршке Србима и Српској православној цркви у Црној Гори.

Они су након вечерњег богослужења из Звечана пошли у литију до северног дела Косовске Митровице. Богослужење је служио Његово преосвештенство епископ рашко-призренски Теодосије, заједно са монаштвом и свештенством, у знак подршке Србима и Српској православној цркви у Црној Гори.

Богослужење је одржано у цркви Светог Ђорђа у Звечану, после чега је литија пошла до цркве Светог Димитрија, која је удаљена око пет километара и где је планиран молебан.

Епископ рашко-призренски Теодосије изјавио је да се нада да ће они који владају у Црној Гори, схватати и видети да чувајући своје крсно име светосавског предања, штите оно што је најсветије и веру својих предака.

„То је порука коју наша црква њима свакодневно упућује и братски их позива да у миру и слози, али и у одлучности сачувамо оно чега се никада не смемо одрећи, нити дати, нити продати“, рекао је Теодосије пред више хиљада окупљених после молебана и литије.

Владика Теодосије је упутио апел властима у Црној Гори да послушају глас већине свога народа и своје цркве, повуку спорни закон и поштују права и слободе СПЦ у Црној Гори.

Подсећамо — у Црној Гори је 27. децембра усвојен Закон о слободи вероисповести, који предвиђа да држава постаје власник свих верских објеката изграђених до децембра 1918. године, уколико се не утврди да је нека од верских заједница стварни власник.

Усвајање тог закона наишло је на велики отпор верника Српске православне цркве у Црној Гори, због чега су организовани масовни протести широм земље, као и у појединим градовима у Србији и Републици Српској.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала