Кремљ: Москва анализира предлог о „договору века“

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаПортпарол Кремља Дмитриј Песков
Портпарол Кремља Дмитриј Песков - Sputnik Србија
Пратите нас
Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да Русија наставља да анализира предлог америчког председника Доналда Трампа о „договору века“, који служи за решавање сукоба Палестине и Израела, иако Палестина категорички одбија тај план.

Настављамо да анализирамо информације и да проучавамо план који је припремила администрација Беле куће. Сутра ће се такође одржати састанак са израелским премијером Бенјамином Нетанијахуом, те ће стићи информације из прве руке“, изјавио је Песков.

Он је, објашњавајући став Кремља о решавању блискоисточне кризе, рекао да Русија наставља да активно учествује у преговорима о решавању блискоисточне кризе и да спремна је да уложи све неопходне напоре за одржив мир у региону.

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаПоглед на Московски Кремљ
Кремљ: Москва анализира предлог о „договору века“ - Sputnik Србија
Поглед на Московски Кремљ

„Русија је и даље одговорна чланица петорке с Блиског истока и спремна је да уложи напоре и учини све што је у њеној моћи како би учинила да мир буде одржив на Блиском истоку“, рекао је Песков.

Портпарол Кремља је додао да се може само констатовати да је план „добио пуну подршку Израела и низа других држава, али га је категорички одбио непосредни учесник такозваног договора – Палестина“ и да Кремљ наставља да анализира ситуацију.

Услови „договора века“

Амерички председник Доналд Трамп је у уторак представио „договор века“ – план решавања палестинско-израелског конфликта, који је припремила актуелна администрација Сједињених Америчких Држава. У складу са тим планом, Трамп је саопштио да ће Јерусалим остати недељива престоница Израела, као и да ће Америка отворити амбасаду за Палестинце у источном Јерусалиму. Палестинци ће моћи да удвоструче своју територију, а Америка ће помоћи палестинском лидеру Махмуду Абасу у стварању државе, уколико он пристане на преговоре.

Да би реализовале „договор века“, САД планирају да формирају комитет с Израелом, чији је премијер Бенјамин Нетанијаху, према речима Трампа, већ прихватио план Вашингтона. Председник Палестине Махмуд Абас је, коментаришући план Вашингтона, изјавио да Јерусалим није на продају, да се „договор века“ неће наставити и да ће га палестински народ бацити на „сметлиште историје“.

Савет Лиге арапских држава ће уз помоћ министра иностраних послова одржати у суботу хитан састанак, на коме ће се расправљати о „договору века“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала