Заробљени сведок: „Бели шлемови“ припремају нову хемијску провокацију у Сирији /видео/

© AFP 2023 / Omar haj kadourАктивисти Белих шлемова у Сирији
Активисти Белих шлемова у Сирији - Sputnik Србија
Пратите нас
Сиријска војска је заробила милитанта који је био сведок припреме организације „Бели шлемови“ за нову хемијску провокацију. Руски Центар за помирење зараћених страна у Сирији објавио је снимак његовог испитивања.

Милитант по имену Абу Хамза био је одговоран за чување складишта у граду Кафер Хамра. Рекао је да је пре неколико дана видео „људе из цивилне заштите“, односно „Беле шлемови“ како улазе у магацин.

„Не знам шта се тамо чувало. Они су недавно дошли минибусом у који су утоварили кутије са сивим посудама и са деловима ракета и граната. Такође су узели опрему за снимање филмова“, рекао је Хамза.

Пошто су борбена дејства почела, Абуа Хамзу су одвели на фронт, у кварт на југозападу Алепа, где се борио за одред „Џејш Осман“. Та област му је била непозната и приликом повлачења Хамза се изгубио и био заробљен.

Детаљи предстојеће хемијске провокације

Руководилац Руског центра за помирење зараћених страна Јуриј Боренков раније је изјавио да милитанти и њихови саучесници из „Белих шлемова“ припремају нову хемијску провокацију у Сирији, уз коришћење отровне супстанце, те да планирају да за то окриве сиријске власти. Локално становништво и заробљени милитанти тврде да су представници „Белих шлемова“ дошли у насеља Кафер Хамра у провинцији Алеп и Марет Мисрин Ерига у провинцији Идлиб под заштитом терористичке групе „Хајат Тахрир ел Шам“ и да су са собом донели посуде са хлором у гасовитом стању. Касније је руководилац сиријске Организације за људска права Ахмад Казем саопштио да је више од 40 сарадника „Белих шлемова“ стигло у село Ејнат у Идлибу.

Ко су „Бели шлемови“?

Организација „Бели шлемови“ наводи да је њен циљ заштита сиријских цивила, уз принцип политичке неутралности и немешања у сукобе. На интернету се може наћи много видео-снимака на којима „Бели шлемови“ спашавају рањене испод рушевина.

Међутим, истовремено су се појавили и снимци на којима исти ти „Бели шлемови“ стварају инсцениране приче, наносећи шминку „жртвама“ и диктирајући им шта да кажу. Штавише, сиријски новинари су показали неколико материјала на којима су се „спасиоци“ сликали с оружјем и у војним униформама.

Руско Министарство иностраних послова сматра да је рад „Белих шлемова“ део велике информационе кампање, чија је улога да оцрни власти Сирије. Башар Асад је изјавио да су чланови организације заправо припадници „Ал Каиде“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала