Шта јаке снаге специјалаца раде на сјеверу Црне Горе

© AP Photo / Risto BozovicЦрногорска полиција
Црногорска полиција - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Јаке снаге специјалаца пребачене су на сјевер Црне Горе и за сада оне асистирају у кречењу тробојки и претресају грађане окупљене у близини. А пошто локални полицајци иду на литије — властима је очигледно било потребно појачање.

Колегијум Управе полиције Црне Горе донио је одлуку да припадници Сектора специјалне полиције буду распоређени у Центрима безбједности у три највећа града на сјеверу земље — Бијелом Пољу, Беранама и Пљевљима.

Сектор специјалне полиције чине Противтерористичка јединица (ПТЈ), Посебна јединица полиције (ПЈП) и Јединица за подршку и логистику.

У интерној одлуци коју је потписао директор црногорске полиције Веселин Вељовић се наводи да специјалне полицијске снаге више не могу без писаног наређења излазити на улицу, осим у случајевима крајње нужде — терористичког акта, талачке ситуације и отмице ваздухоплова.

Специјалци помажу у кречењу

У свим осталим случајевима, како наводе медији у Црној Гори, одлуку ће донијети помоћник директора за Сектор специјалне полиције Зоран Томчић, уз сагласност Вељовића. У међувремену, у јавности влада увјерење да су специјалци послани на сјевер Црне Горе како би помогли полицији у акцији прекречавања црногорских тробојки.

Бјелопољац Радован Ракочевић, који је и сам доживио непријатност да буде претресан само зато што се, како каже, са друговима налазио у близини једне од осликаних црногорских тробојки у свом граду, за Спутњик каже да је специјална јединица ишла заједно са полицијом која је скидала заставе, што, по њему, само може представљати један вид застрашивања грађана.

© Фото : Права Црна ГораЦртање тробојке у Беранама
Шта јаке снаге специјалаца раде на сјеверу Црне Горе - Sputnik Србија
Цртање тробојке у Беранама

Он додаје да је у уторак, из чиста мира, док је био са друговима на паркингу, полиција „долетјела да их претресе као криминалце“.

„Пролазили смо поред једне од осликаних тробојки и зауставили се да је погледамо. Након пет или десет минута стигли су специјалци. Ту је било једно четири полицијска аутомобила и пети комби Специјалне антитерористичке једнице (САЈ)“, каже Ракочевић.

Власт не вјерује ни полицији

На питање зашто су, по његовом мишљењу, поред регуларне полиције у Бијелом Пољу били присутни и припадници Сектора специјалне полиције, Ракочевић подсјећа да су се управо у три града на сјеверу Црне Горе — Беранама, Бијелом Пољу и Пљевљима на много мјеста појавиле тробојке које власти нису могли све да уклоне, па су зато послали специјалце — „јер је познато да се они не понашају као обична полиција“.

„Такође, вјероватно по неким процјенама, они добрим дијелом не вјерују полицији, и плаше се да им један дио не окрене леђа. Добар дио локалне полиције излази на литије. И ту вјероватно имају страх да може доћи до тога да они неће послушати њихове наредбе које им читав живот пролазе. Други разлог је, по мени, тај што у ова три града на сјеверу излази толики број људи на литије, да је то невјероватно“, образлаже наш саговорник.

Када је, пак, конкретно ријеч о тробојкама на јавним површинама, Ракочевић је децидан да у питању нису никакви мурали већ — традиционалне црногорске тробојке.

„То је законом о државним симболима чак заштићено и по нашем Уставу, али џаба. Примијетио сам чак и да они само крече тробојке, а поред мјеста гдје има свакаквих ’шаротина‘ на зиду само пролазе“, каже овај Бјелопољац, уз опаску да му уопште није јасно откуд потреба за специјалцима.

„Нико од нас грађана нема никакво наоружање. У питању су голоруки људи, а једино наше оружје је мобилни телефон којим можемо да снимимо неку њихову недозвољену радњу. Друго немамо ништа“, тврди Ракочевић.

Увођење психозе

Због свега, наш саговорник је убијеђен да је у питању покушај увођења психозе страха међу грађане на сјеверу Црне Горе.

„Све се своди на то да желе да преплаше и застраше народ. То можда може да утиче на неки дио њихових гласача који иду на литије. Синоћ је, на примјер, Бијело Поље било пусто, на улици нисмо могли да сретнемо ни особу ни аутомобил, ништа... Била је само полиција која кружи, што баш и није уобичајено стање у граду“, каже Ракочевић, који ипак поручује да народ нема више чега да се плаши, те да треба само да настави мирно својим путем, којим се и до сада ишло.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала