Трампов „договор века“: Светла будућност или кошмар за цео свет

© AP Photo / Evan VucciПредседник Доналд Трамп поред Зида плача
Председник Доналд Трамп поред Зида плача - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички предлог за решавање сукоба између Израела и Палестине, који траје дуже од 70 година, добио је различите оцене међународне заједнице. Док једни у њему виде „озбиљан предлог“, други оцењују да „не вреди ни мастила којим је написан“.

Реакција сукобљених страна на документ је потпуно супротна, али и очекивана — руководство Израела сматра да договор обећава Израелцима „светлу будућност“, док Палестина одбацује документ, називајући га „завером која неће проћи“.

Уједињене нације инсистирају на важности поштовања основних докумената, које су раније усвојили Савет безбедности и Генерална скупштина УН. Светска организација „подржава решавање сукоба Палестине и Израела на основу резолуције УН, међународног права и билатералних договора, уз уважавање ставова Палестине и Израела, као и договора о границама из 1967. године“.

Москва суздржана према „договору века“

Москва је за сада прилично суздржана и још нема одређен став у вези са „договором века“. Конкретнији став Русије може се очекивати након посете Бењамина Нетанијахуа Москви, где ће разговарати са председником Владимиром Путином.

Портпарол руског председника Дмитриј Песков је рекао да Русија наставља да проучава и анализира предлог америчког председника Доналда Трампа. Он је додао да се може само констатовати да је план „добио пуну подршку Израела и низа других држава, али да га је категорички одбацио непосредни учесник такозваног договора — Палестина“.

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Уђи у базу фотографијаМосква анализира Трампов „договор века"
Трампов „договор века“: Светла будућност или кошмар за цео свет - Sputnik Србија
Москва анализира Трампов „договор века"

Према речима заменика министра спољних послова Русије Михаила Богданова, сада је важно да Палестинци и Арапи изнесу свој став о договору.

Реакције сукобљених страна — „Пут ка трајном миру“ или „завера“

Премијер Израела Бењамин Нетанијаху подржао је Трампов предлог и истакао да је спреман да одмах почне мировне преговоре с Палестинцима, јер „договор предлаже реалан пут ка трајном миру“.

Са друге стране, председник Палестине Махмуд Абас одбацио је план америчког председника, рекавши да је то завера „која неће проћи“. Он је истакао да је спреман да преговара са Израелом, али само под покровитељством „квартета“ међународних посредника — Русије, САД, УН и ЕУ.

Званични представник исламског покрета Хамас Сами Абу Зухри написао је на Твитеру да ће „Трамп и његов договор отићи на историјско сметлиште“ и да тај договор „не вреди ни мастила којим је написан“.

Кошмар за свет и регион

Представници Турске и Ирана такође су оштро критиковали „договор века“.

Анкара је нови план назвала „мртворођеним“. Министарство спољних послова Турске оцењује да је план Вашингтона „анексија која је усмерена на узурпацију палестинских земаља и уништење идеја коегзистенције двеју држава“. Турске власти су упозориле да „неће допустити кораке који су усмерени на легитимизацију окупације и тираније Израела“.

© AP Photo / Ebrahim NorooziМинистар спољних послова Ирана оцењује документ као „кошмар за свет и регион"
Трампов „договор века“: Светла будућност или кошмар за цео свет - Sputnik Србија
Министар спољних послова Ирана оцењује документ као „кошмар за свет и регион"

Ни министар спољних послова Ирана Мухамед Џавад Зариф није имао речи хвале за Трампа и његов предлог, оценивши документ као „кошмар за свет и регион“.

„Договор века“ је у Европи изазвао прилично противречне реакције. Шведска сматра да предлог Вашингтона не задовољава услове Европске уније за решавање проблема Палестине и Израела, јер „одрживи мир захтева да обе стране учествују у преговорима“. С тим ставом се слаже и Немачка. Са друге стране, Министарство спољних послова Велике Британије поздравља „договор века“ који сматра „озбиљним предлогом“.

Шта је суштина „договора века“?

На сајту Беле куће објављен је документ од 180 страница који се састоји из два дела: економског и политичког.

План је заснован на узајамном признавању двеју држава. Предлаже се да се територија Палестине, коју чине Појас Газе и Западна обала реке Јордан, нераскидиво повеже брзом саобраћајном комуникацијом. Према Трамповим речима, на тај начин би се удвостручила територија арапске државе.

Са друге стране, Америка је чврсто одлучила да призна законитост израелских насеља на палестинским територијама на Западној обали реке Јордан.

Амерички председник је на Твитеру објавио карту на којој су обележене будуће промене, у складу с „Договором века“.

​У документу се посебна пажња посвећује статусу Јерусалима. Вашингтон предлаже да се за престоницу арапске државе призна Источни Јерусалим, а да се истовремено цео Јерусалим призна за „недељиву престоницу“ Израела.

Као један од услова за решавање сукоба јесте да Палестина престане да подржава радикални покрет Хамас који је активан у Гази, као и да одустане од метода оружане борбе. Истовремено, Вашингтон инсистира на четворогодишњем „замрзавању“ програма изградње израелских насеља на палестинској територији.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала