Триван најавио субвенције за куповину електричних и хибридних аутомобила

CC BY 2.0 / Eneas De Troya / Autos Eléctricos / Електрични аутомобил
Електрични аутомобил - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Министар заштите животне средине Горан Триван најавио је да ће за неколико дана бити расписан конкурс за доделу субвенција за куповину електричних и хибридних аутомобила, као једна од мера за смањење загађења ваздуха у Србији.

„То је симболика, без обзира колико пара ћемо издвојити, јер на тај начин грађанима хоћемо да кажемо да треба да мислимо о томе да мењамо квалитет возила које возимо. То ће нам помоћи да удишемо много чистији ваздух“, рекао је Триван новинарима током паузе на конференцији која је организована поводом завршетка твининг пројекта „Подршка ЕУ развоју стратешког оквира у области управљања отпадом“.

Упитан о квалитету ваздуха у Србији ових дана, министар каже да је квалитет променљив и онакав какав је у претходних десет и више година.

Морамо, наглашава, зато мењати навике и енергенте које користимо.

Важно је, каже министар, што јавност разуме да је то битно и што врши притисак да се брже и боље померају ствари напред.

Триван: Више људи умире због пушења него од загађења

„Главни резултат читаве ситуације јесте свест о томе шта су загађивачи у Србији“, рекао је Триван.

Навео је да су загађивачи несумњиво постројења за ложење и саобраћај који је, каже, постао један од главних загађивача.

© Tanjug / BOJAN STEKICТриван разуме зашто јавност врши притисак...
Триван најавио субвенције за куповину електричних и хибридних аутомобила - Sputnik Србија
Триван разуме зашто јавност врши притисак...

Решење виду у подршци грађанима да се прикључе на систем централног грејања и појефтињењу прикључка.

Позвао је грађане да обрате пажњу на податке о квалитету ваздуха Агенције за заштиту животне средине јер су, каже, они тачни.

„Сви остали сајтови су нека врста апроксимација и често буду различите чињенице којима се барата“, рекао је Триван и објаснио да се на податке Агенције који су егзактни, заправо наслањају ове светске агенције и фирме.

Упитан о недавно публикованом извештају Глобалне алијансе за здравље и развој, по коме је Србија прва у Европи по умирању од свих врста загађења и девета у свету, Триван је рекао да квалитет наше животне средине у многим сегментима уопште није добар.

„Тачно је да постоје процене СЗО да годишње око 6.500 људи изгуби живот у Србији због квалитета ваздуха, али исто тако је тачно да готово дупло више људи у Србији, према проценама, изгуби живот због пушења“, каже Триван.

Навео је да сви треба максимално да се позабаве квалитетом животне средине, што се, каже, и ради, па је тако навео пример решавања питања одлагања отпада у Србији, које ће омогућити и заштиту воде, земљишта, а самим тим и хране.

Нагласио је да је потребно успоставити регионалне центре за управљање отпадом како би све општине и локалне заједнице очистили од свог отпада који постоји.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала