Нападајући Русију, Зеленски се одриче и свог деде

Пратите нас
Председник Украјине Владимир Зеленски оптужио је Совјетски Савез да је започео Други светски рат заједно са фашистичком Немачком, што је наишло на осуду у руској, па и у украјинској јавности. Експерти то виде као покушај фалсификовања историје и још једну русофобичну изјаву и истичу да се Зеленски одрекао и рођеног деде који је био у Црвеној армији

Зеленског сада критикују да искривљује историјске чињенице и да се све више приклања идеји украјинског национализма. Такође, критикују га и што не мари за свог деду, који се борио у редовима Црвене армије.

„То је класична антируска пропаганда. Ова изјава је повезана са једном жељом — да се престане са захвалношћу Русији за подвиг који је учинила током Другог светског рата. Ако нема захвалности, онда ће сва подлост коју тамо чине бити оправдана. Ако је Русија победила у том рату нацизам, а није започела рат, тада ће све што Украјина и Пољска сада раде бити немогуће оправдати, а они се морају некако оправдати“, рекао је за Спутњик Дмитриј Журављов, генерални директор Института за регионалне проблеме.

Зеленски је на састанку са пољским колегом Анджејом Дудом рекао да су Пољска и пољски народ први на својој кожи осетили заверу тоталитарних режима. То је, како је додао, довело до избијања Другог светског рата и омогућило нацистима да покрену смртоносну машинерију Холокауста.

Украјинске увреде Русије — помрачење свести

Украјински председник је такође покренуо тему ослобађања логора смрти — Аушвица од стране совјетске армије, али је избегао помињање Совјетског Савеза и Црвене армије. Уместо тога, говорио је о Украјинцима који су учествовали у тој операцији. Нагласио је да Европа и свет у целини „немају право да данас ћуте као што је то био случај 1939. године“.

Зеленски је позвао све земље света да кажу „не“ тоталитарним идеологијама, репресијама, ксенофобији и свакој мржњи и нетолеранцији да би се човечанство заштитило од нове патње.

Журављов истиче да су оптужбе које је Зеленски изнео на рачун Русије у супротности са изјавама Кијева, у којима се изражава жеља о изградњи односа са Москвом.

„Наше комшије, нажалост, имају неку врсту помрачења свести — сигурне су да је могуће, с једне стране, вређати Русију, а с друге, преговарати с њом. Као треба доказати да је Украјина у праву, а Русија није. Осим тога, они мир виде као победу, а односе као своју корист, па стога за њих нема противречности. Ако им сада докажемо да греше, биће веома изненађени, а вероватно то треба учинити“, сматра Журављов.

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаЗеленски искривљује историјске чињенице...
Нападајући Русију, Зеленски се одриче и свог деде - Sputnik Србија
Зеленски искривљује историјске чињенице...

Пољска и Украјина удружено против Русије

Изјава Зеленског дошла је у тренутку када и Пољска покушава да прогласи Русију одговорном за почетак Другог светског рата. Парламент те земље усвојио је почетком јануара резолуцију у којој је оптужио Совјетски Савез да је започео рат заједно са фашистичком Немачком, а лидер владајуће пољске партије Право и правда Јарослав Качински сматра да и Немачка и Русија треба да плате компензацију Пољској за штету која јој је нанета за време Другог светског рата.

Реагујући на такве захтеве, руски званичници су подсетили Пољаке да је Русија скупо платила ослобађање Пољске од нацизма и то животима 600.000 црвеноармејаца, истичући истовремено да та држава данас постоји захваљујући подвигу палих бораца Црвене армије.

Руске власти су на такве претензије Пољске изјављивале да Варшава неће добити никакву ратну одштету од Русије, јер нема на то права и указивале су да неке европске земље покушавају да ревидирају историју.

С друге стране, Украјина је чак оптужила Москву да покушава да унесе раздор између Кијева и Варшаве и предложила је Пољској да се уједине против Русије — земље за коју тврде да „краде туђе територије и туђу историју“, да „приписује себи туђе победе“ и „пребацује на друге одговорност за злочине“. 

Међутим, судећи по изјавама експерата, већина Украјинаца не подржава став кијевских власти по овом питању. Украјински новинар Дмитриј Василец сматра да изјава председника Зеленског, који је у Пољској оптужио СССР за почетак Другог светског рата, има најмање три могућа објашњења. Прва варијанта је да је Зеленски одлучио да започне ревидирање историје „заједно са саучесником Дудом“. Друга варијанта је да је Зеленски само папагајски прочитао текст који су му други написали, не улазећи у суштину. И треће, да је председнику Украјине „из иностранства“ изричито затражено да „изнесе ту глупост“.

Украјински новинар закључује да је свака од опција за украјинске грађане „врло тужна“, оцењујући да су земљи потребни поновни избори и потпуна промена власти.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала