Порука из Подгорице: Власт не разуме — светиње немају цену /видео/

© Sputnik / Небојша ПоповићПротојереј-ставрофор Гојко Перовић, ректор Цетињске богословије.
Протојереј-ставрофор Гојко Перовић, ректор Цетињске богословије. - Sputnik Србија
Пратите нас
Око 50.000 грађана окупило се испред Храма Христовог васкрсења у Подгорици после молебана и литије која је почела у 19 часова. Литију је предводио протојереј-ставрофор Гојко Перовић, ректор Цетињске богословије.

Како је свештенство саопштило — ово је била најбројнија литија у Подгорици до сада. У историји Црне Горе никада није било бројнијег скупа. Према незваничним подацима — литији је присуствовало око 45 до 50 хиљада људи.

Испред храма је отац Гојко, обраћајући се присутнима, рекао: „Наша браћа и сестре које су на власти не разумеју да ми овим не ударамо на државу и да, не дао Бог, заступамо интересе других држава. Ми смо синови и кћери ове земље који не дају светињу“.

„Ми смо дјеца ове земље која не дају светиње. Из власти нас не разумију, не разумију наше шетње, већ нас називају непријатељима државе. Сваки паметан владар одваја од свог блага и ставља на највиши врх и најпространију пољану амбасаде небеског царства које су заштићене. Ове светиње немају земаљску цијену. Дужни смо да оно што су преци оставили Цркви, а не земаљској држави, па макар то била Црна Гора, да то сачувамо нашим потомцима. Зато испред амбасада не носимо заставе држава. Само крст часни и лик Богородице може бити прави барјак. Све остало би унијело смутњу. Зато, чувајући светиње, чувамо своје присуство међу цивилизованим народима“, рекао је Перовић.

„Цијели православни свијет са вама брине бригу. Цијели свијет може ово да гледа и изненађује се оваквим поступцима“, рекао је Јован.

Гојко Перовић је целој јавности у региону постао познат после емотивног и надахњујућег говора уочи молебана на Цетињу, у ком је апеловао на мир и братољубље.

Занимљиво је да је вечерас међу свештенством у литији био и владика јужноамерички Руске заграничне цркве Јован, који је изјавио да је веома дирнут због толиког броја верника.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала