Борел у Приштини: Признање независности Косова индивидуални став чланица ЕУ

© AP Photo / Manuel Balce CenetaЖозеп Борел
Жозеп Борел - Sputnik Србија
Пратите нас
Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борел стигао је у прву званичну посету нашем региону. У Приштини се састао са председником привремених косовских институција Хашимом Тачијем. Борел је пренео да је признање (самопроглашене) независности Косова индивидуалан став сваке државе чланице Уније.

Жозеп Борел је рекао да је дошао у Приштину како би понудио сарадњу Европске уније и поверење у Брисел, у нади да ће остварити добру сарадњу у будућности, пренео је Јавни сервис.

Наследник Федерике Могерини је рекао да ЕУ није комплетна без Балкана. Приоритет је окончање конфликата, што обезбеђује сигурност и стабилност за све, што је и интерес ЕУ.

Председник привремених институција Косова Хашим Тачи је истакао да је јединство Европске уније и Сједињених Држава кључ за постизање коначног споразума Београда и Приштине. Борел, међутим, има другачије мишљење.

„Постоји пет европских земаља које не препознају Косово и мој задатак није да их убедим да га признају. ЕУ препознаје Косово, а ја представљам ЕУ, а не једну земљу, и понашам се као представник Уније“, указао је Борел.

Према његовим речима — оно што ЕУ види и препознаје јесте однос између Београда и Приштине, који могу да реше само те две стране.

„До решења може да се дође само међусобним дијалогом“, додао је Борел.

Хашим Тачи се заузео за што брже укидање виза за житеље Косова. Борел је на то рекао да су, што се Европске комисије тиче, у Приштини испунили све техничке услове за одобрење визне либерализације.

Шпански дипломата се након сусрета са председником привремених институција Косова састао са политичким представницима Албанаца, Срба и других партија заступљених у парламенту привремених институција.

Борел се упознао и са реализацијом инвестиције Европске уније од више десетина милиона евра за пречишћавање ваздуха у постројењима за производњу струје у Обилићу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала