Деценија потреса: Које државе би следеће могле да напусте ЕУ

CC0 / / Брегзит
Брегзит - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Велика Британија у петак дефинитивно напушта Европску унију, а идејни творац „брегзита“ Најџел Фараж већ предвиђа да ће пример Лондона у перспективи следити Италија, Данска и Пољска. Дугогодишњи дописник српских медија из Велике Британије Синиша Љепојевић слаже се са Фаражом по питању Данске и Пољске, а додаје на списак и Шведску.

Говорећи у Европском Парламенту у среду, Фараж је рекао да ако „брегзит“ упола успе — „ова институција неће бити овде у року од десет година“.

Према његовим проценама — ЕУ ће се распасти за десет година због сеизмичког утицаја „брегзита“. Лично ће наставити кампању против ЕУ широм Европе у наредним месецима и годинама, а уверен је да су поменуте три земље кандидати да међу првима изађу из Уније.

Љепојевић за Спутњик каже да је сам излазак Велике Британије знак велике кризе европске интеграције, и да ће се Унија, онаква какву је ми знамо, можда за десет година потпуно распасти.

„Многи у ЕУ деле разлоге због којих је већина Британаца одлучила да напусти Унију“, констатује он, али истовремено напомиње да на могућност изласка из ЕУ пресудан утицај има чињеница да ли је земља у Еврозони или не.

„Како сада ствари стоје — прве у реду да то учине у наредних неколико година су Данска и Пољска, док је за Италију, иако то жели, тешко због чланства у Еврозони“, каже саговорник Спутњика.

Данска и Пољска из различитих разлога кандидати за излазак из ЕУ

Љепојевић објашњава да је такав корак за чланице Еврозоне практично немогућ.

„Иако у Италији постоји расположење за излазак из ЕУ, то је мало вероватно, управо из тог разлога. Био би велики лом и питање је да ли је Италија спремна за тако радикалан корак“, сматра он.

Када је реч о Данској и Пољској, каже Љепојевић — оне ће највероватније бити прве у реду да следе Велику Британију.

„Али њима ће бити лакше, јер ни Пољска ни Данска нису део евросистема, тачније Еврозоне. Ту је кандидат и Шведска“, рекао је он.

Љепојевић подсећа да у Данској постоји стабилно расположење против ЕУ.

„Сви споразуми о Европској унији у Данској су на првом референдуму одбачени, а онда су их натерали на други референдум, па су онда прошли. Једино нису успели да их натерају да уђу у Еврозону“, објашњава наш саговорник.

Пољска, с друге стране, припада друкчијој политичкој позицији.

„Она је постала амерички инструмент у борби против европске интеграције, а владајућа политичка странка је евроскептична. Али у јавности није тако — то је земља у којој је у јавности највећа подршка ЕУ, јер им је омогућено да раде у Немачкој и Великој Британији. Али политичка елита је потпуно против ЕУ“, каже Љепојевић.

И Шведска међу кандидатима

Чуди га, како каже, да Фараж није поменуо Шведску.

„Шведска је такође кандидат да напусти ЕУ и да буде део једног новог блока“, истиче он и додаје да би „слобода у новим међународним односима“ била главни разлог зашто би та земља напустила европски блок.

„Иако нека земља није члан Еврозоне, она је са својом локалном валутом веома скучена у финансијској политици и мора да следи политику Еврозоне, за шта многе земље процењују да није добро за њих“, закључује Љепојевић

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала