Француска прикупља 10 милијарди евра за утицај у стратешким компанијама

© AFP 2023 / Michele TantussiРадник поред турбо-мотора у фабрици "Сименс" у Немачкој
Радник поред турбо-мотора у фабрици Сименс у Немачкој - Sputnik Србија
Пратите нас
„Бпифранс“, француска државна инвестициона банка, прикупила је милијарде евра од приватних и институционалних инвеститора за нови фонд који ће помоћи земљи да утиче на капитал у стратешким домаћим компанијама.

Међу првим улагачима у нови „Силверлејк“ фонд су стабилизациони фондови, француске осигуравајуће компаније, велике компаније и богате породице, преноси „Индекс“.

„Циљ је да се на крају прикупи нешто више од 10 милијарди евра, када се прикупљање капитала заврши“, изјавио је новинарима шеф Француске државне банке Николас Дуфоурк.

Учешће у компанијама као што је произвођач аутомобила „ПСА“

„Ближимо се крају првог круга (прикупљања новца), који би требао да донесе неколико милијарди“, додао је Дуфоурк, не желећи да именује прве инвеститоре.

CC0 / пиксабеј / У наредних 10 година планирано је око 15 инвестиција
Француска прикупља 10 милијарди евра за утицај у стратешким компанијама - Sputnik Србија
У наредних 10 година планирано је око 15 инвестиција

Нови фонд ће финансијски „подебљати“ „Бпифранс“, који тренутно управља државним капиталним портфељем компанија у укупној вредности од 15 милијарди евра.

Портфељ укључује улоге у компанијама као што су произвођач аутомобила „ПСА“, произвођач чипова „СТМикроелектроникс“, телекомуникациона компанија „Оринџ“ и произвођач аутомобилских делова „Валео“.

Дуфоурк: Француска нема пензијске фондове, па ускачемо

„Силверлeјк“ ће банци пружити спољни капитал, у циљу стабилизације власничке структуре домаћих компанија, у случају да инвеститори покушају да утичу на одлуке менаџмента Управе. „Бпифранс“ би такође могла да га користи да стабилизује компаније у случају проблема или да инвестира у дугорочне транзиције акционара.

„Француска нема пензијске фондове, па смо ускочили“, истиче Дуфоурк.

У наредних 10 година планирано је око 15 инвестиција, а инвеститорима у „Силверлејку“ ће такође бити исплаћене дивиденде.

Стварање новог фонда најавиће у наредним недељама министар финансија Бруно Ле Мер.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала