Москва демантује Ердогана: Придржавамо се преузетих обавеза

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаВојни камион са техником Оружаних снага Турске на турско-сиријској граници
Војни камион са техником Оружаних снага Турске на турско-сиријској граници - Sputnik Србија
Пратите нас
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова демантовала је изјаве председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана да Русија не испуњава своје обавезе према договору о сиријском Идлибу.
„Посвећени смо преузетим обавезама“, рекла је Захарова на редовном брифингу.

Ердоган је раније оптужио Русију да не поштује договоре из Сочија и Астане о Сирији.

„Нажалост, Русија се не придржава ни споразума из Астане ни из Сочија. До сада смо очекивали, али сада намеравамо да делујемо сами. Ово није претња, већ очекивање да Русија упути неопходно упозорење (сиријском) режиму“, истакао је турски председник.

Ердоган је објаснио да Анкара губи стрпљење због непрекидних напада сиријских Владиних снага у провинцији Идлиб.

„Русија ће се понашати другачије — било са режимом (у Сирији), било са Турском. Русија нам говори (Турској) да се боре против терориста. Ко су они? Људи који се боре за своју земљу?“, истакао је Ердоган.

Осим тога, Ердоган је указао на потребу да се дода нови импулс процесу у Астани.

„Процес у Астани више не постоји. Турска, Русија и Иран могу да размисле о корацима за оживљавање овог процеса“, закључио је Ердоган.

Према договору представника Русије, Ирана и Турске, који је постигнут у мају 2017. године на преговорима у Астани (сада Нурсултан), у Сирији су формиране четири зоне деескалације.

Територија три зоне је током 2018. године прешла под контролу Дамаска. Четврта зона, која се налази у провинцији Идлиб и деловима суседних провинција Латакије, Хаме и Алепа, и даље није под контролом сиријских власти. Њен највећи део држе терористи Нусра фронта. Тамо су стални сукоби милитаната и Владиних снага.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала