Најслабији у ЕУ: Италијанској економији не пише се добро

© Flickr / Dave KellamЗастава Италије
Застава Италије - Sputnik Србија
Пратите нас
Италија ће и наредних неколико година бележити најслабији економски раст у Европској унији, саопштио је Међународни монетарни фонд (ММФ).

ММФ је препоручио властима те земље да искористе тренутно ниске каматне стопе за смањење јавног дуга.

Очекује се да ће трећа највећа економија Еврозоне ове године порасти за 0,5 одсто, а након тога за 0,6 до 0,7 одсто, проценио је ММФ у редовним годишњим консултацијама на темељу члана IV.

„Те су прогнозе најлошије у ЕУ и одражавају слаб потенцијал раста. Материјализација неповољних шокова, попут ескалације трговинских сукоба, успоравања економија кључних трговинских партнера или геополитичких догађаја могла би довести и до много слабијих изгледа“, упозоравају у ММФ-у, а преноси „Банкар“.

Италија стагнира још од почетка овог века, а у ЕУ је једина земља, осим Грчке, чији се бруто домаћи производ (БДП) није вратио на ниво из раздобља пре финансијске кризе 2007. године.

Према ММФ-у — италијанском расту помогла би децентрализација преговора о платама, јачање банкарског сектора, смањење бирократије и убрзање правосудног система.

У ММФ-у напомињу и да би било „изразито препоручљиво искористити тренутно ниске каматне стопе“, како би се предузеле мере за смањење великог јавног дуга Италије, који износи око 135 одсто италијанског БДП-а.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала