Палестина: Трампов „договор века“ је план за коначну окупацију палестинских територија

© AP Photo / Khalil HamraПалестинци протестују против одлуке америчког председника Доналда Трампа о признавању Јерусалима за престоницу Израела
Палестинци протестују против одлуке америчког председника Доналда Трампа о признавању Јерусалима за престоницу Израела - Sputnik Србија
Пратите нас
„Договор века“, који је предложио амерички председник Доналд Трамп, личи на план коначне окупације палестинских територија — ниједан арапски владар не би признао Јерусалим за престоницу Израела, изјавио је Набил Шат, саветник палестинског председника Махмуда Абаса.

„Сматрам да је план Трампа и (израелског премијера Бењамина) Нетанијахуа злочиначки. Они желе да коначно окупирају наше територије и елиминишу палестински проблем по принципу ’нема палестинских територија — нема ни проблема‘, после толико година наше борбе. Све што се јуче догодило може се назвати само представом позоришта апсурда. Испада да Трамп тврди да жели да донесе мир Палестинцима и Израелцима, али истовремено громогласно објављује план који узима у обзир само интересе и жеље агресора — циониста. Заиста ружан призор“, изјавио је саветник палестинског председника у интервјуу за Спутњик.

Палестинске странке су изнеле јасан и јединствен став о „договору века“. Сматрате ли, саветниче, да то сведочи о томе да палестинска политичка елита има јединствен поглед на ситуацију?

— Апсолутно. Све политичке снаге Палестине имају јединствен и јасан став о овом питању. Надам се да ће нам тај корак помоћи да поново успоставимо јединство ставова Фатаха, Хамаса, ПЛО и Појаса Газе са Западном обалом.

А има ли оних који се, напротив, плаше да ће Трампов план унети немир у палестинску унутрашњу политику?

— Нема, сваки Палестинац схвата да је потребно ујединити се када вреба опасност. Сматрам да ће нам пројекат „договора“ помоћи да успешно одржимо изборе, после којих ћемо формирати јаку владу.

Постоји мишљење да су Трамп и Нетанијаху изнели план о „договору века“ управо сада како би освојили „политичке поене“ на предстојећим изборима у Америци и Израелу. Шта нам можете рећи о томе?

— Ван сваке сумње је тако. Трамп и Нетанијаху су приредили читав „шоу“ с планом само због политичких поена и због аплауза израелских присталица. Та позоришна представа неће довести до мира на Блиском истоку.

© AP Photo / Evan VucciПредседник Доналд Трамп поред Зида плача
Палестина: Трампов „договор века“ је план за коначну окупацију палестинских територија - Sputnik Србија
Председник Доналд Трамп поред Зида плача

Како Палестина планира да се супротстави Трамповом плану?

— Верујем да ће та опозиција бити свеарапска. Први корак у том смеру биће направљен у суботу, када ће бити одржан састанак министара иностраних послова арапских земаља. Биће присутан и председник Палестине.

Представници УАЕ, Бахреина и Саудијске Арабије били су присутни када је Трамп објавио план о „договору века“. Да ли се то може сматрати индиректним одобравањем његових услова и могућношћу да нека од арапских земаља ипак призна „договор“?

— Сматрам да је њихово присуство у Вашингтону резултат вршења притиска Америке и страха од претњи Ирана, што нипошто не значи да ће нека од арапских земаља признати Јерусалим као недељиву престоницу Израела. Њихови грађани неће ни разумети такву одлуку, нити ће је донети.

Председник Русије Владимир Путин и премијер Израела Бењамин Нетанијаху - Sputnik Србија
Кремљ након састанка Путина и Нетанијахуа: Настављамо да анализирамо „договор века“

Данас ипак постоји низ сукоба Арапа и Израелаца. Како су САД успеле да их изазову?

— Јасно је да Сједињење Америчке Државе користе Иран за застрашивање. Успеле су да убеде бројне арапске земље да ће сарадња с Израелом бити корисна за њих у контексту сукоба с Ираном. Ми се, с друге стране, не мешамо у односе арапских партнера с Ираном. Нека само не угађају Израелу на штету Палестинаца. О томе ћемо такође разговарати на предстојећем састанку.

Шта мислите о ставовима глобалних играча када је реч о „договору века“?

— Ставови неких земаља су потпуно јасни. Русија се, посебно после недавног сусрета председника Путина и Абаса, неће јавно сложити са одредбама „договора“, што је потврдио и руски амбасадор у Палестини. Ријад је јуче званично изјавио да неће променити став о арапско-израелском сукобу и да ће наставити да пружа подршку Палестини. Европа, с друге стране, ћути. Став француског председника Макрона, британског принца престолонаследника и многих других европских званичника није јасан — они нити пружају подршку „договору“, нити га осуђују.

Сматрате ли да Америка и Израел могу да започну реализацију „договора века“, игноришући став Палестине?

— Можда ће, због све веће подршке светске заједнице Израелу и Трамповог плана, они успети да окупирају палестинске територије и да нам одузму Јерусалим, макар привремено, али они никада неће моћи да приморају Палестинце да се предају и помире са америчком доминацијом у региону, као и да нам одузму право на мировну иницијативу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала