Просветари устају у заштиту учитељице која је суспендована због Штрумпфова

© Фото : Рада ВишњићРада Вишњић, суспендована учитељица из ОШ "Југославија" у Бару.
Рада Вишњић, суспендована учитељица из ОШ Југославија у Бару. - Sputnik Србија
Пратите нас
Просветари из Црне Горе масовно се солидаришу са Радом Вишњић, учитељицом ОШ „Југославија“ у Бару, која је суспендована са посла зато што су њени ђаци на часу ликовног цртали Штрумпфове у тробојци, која боде очи званичној Подгорици.

Фотографије дечјих радова — Штрумпфова на тробојци и даље су хит на друштвеним мрежама, а учитељица је „херој црногорског образовања“. Подршка непрекидно стиже од колега, пре свега од оних који су прошли сличну тортуру црногорског режима.

© Фото : Права Црна ГораВелики Штрумпф на српској тробојци — час ликовног у петом разреду ОШ „Југославија“ у Бару.
Просветари устају у заштиту учитељице која је суспендована због Штрумпфова - Sputnik Србија
Велики Штрумпф на српској тробојци — час ликовног у петом разреду ОШ „Југославија“ у Бару.

Просветари уз прогоњену учитељицу

Подршку учитељици дао је Југослав Благојевић, професор Гимназије „Петар Први Петровић Његош“ из Даниловграда, против кога је пре две године вођен дисциплински поступак, јер је одбио да ученицима прочита саопштење на латиници, захтевајући да школа наизменично издаје обавештења и документа и на ћириличном писму.

Професор Благојевић био је суспендован, одбијено му је од плате, али се вратио на наставу. Тужио је школу и сада чека исход суђења.

Он подсећа да је ДПС недавно у Скупштини Црне Горе дао препоруке просветним радницима како да се понашају поводом актуелних дешавања у Црној Гори, али да то нико не контролише.

„Не чуди ме садашња ефикасност министарства у реаговању на случај учитељице из Бара“, каже Благојевић.

„Изгледа су сада од свега опаснији Штрумпфови и црногорска тробојка, али од министра просвете Дамира Шеховића и актуелне власти ништа не изненађује. Двојни аршини су нешто што одавно, свакодневно демонстрирају. Колегиници поручујем да издржи, да буде упорна. Очекујем да је прво подрже остали просветни радници у Бару, али и другим градовима, јер на ово не треба гледати изоловано, нека сви размисле шта је разлог што се ово уопште десило. Власт жели да заташка праве ствари којима смо сведоци, а извлаче детаљ који је најмање битан“, каже Благојевић.
© Фото : Ученици гимназије у ДаниловградуПрофесор Благојевић на оптуженичкој клупи. Саслушању су присуствовали и родитељи.
Просветари устају у заштиту учитељице која је суспендована због Штрумпфова - Sputnik Србија
Професор Благојевић на оптуженичкој клупи. Саслушању су присуствовали и родитељи.

Учитељица само радила свој посао

Учитељици Вишњић подршку упућује и Миомир Ђуришић, некадашњи директор Гимназије на Цетињу, због чијег су склањања са те функције деца 2009. године више од два месеца одбијала да иду на наставу, а режим му је замерао дружење са митрополитом црногорско-приморским Амфилохијем.

Ђуришић оцењује да власт чини све да би урушила систем, али и појединца, а са друге стране води погубну политику, чији су резултати очигледни.
„Учитељица је радила свој посао најбоље што зна, а по мом мишљењу — тако и треба, апсолутно има моју подршку“, поручује наш саговорник.

„Надам се да ће врло брзо доћи време да се њен случај не посматра у овом политичком контексту, већ да буде стандард да професори имају ширину и аутономију. Наравно, да све буде у оквирима закона и правила Министарства просвете, који морају да се поштују, односно, наставних планова и програма“, каже за Спутњик прва жртва црногорског режима у просвети.

© ОШ ЈугославијаШтрумпф на тробојци
Просветари устају у заштиту учитељице која је суспендована због Штрумпфова - Sputnik Србија
Штрумпф на тробојци

Напади из мрака и незнања

Зоран Ђуришић ради у ОШ „Бранко Божовић“ у Подгорици, има 38 година радног стажа, предаје физичко васпитање. Не плаши се да ће због иступања у јавности остати без посла, иако сматра да то није искључено.

„Не могу да ћутим, јер силе мрака и незнања прогоне учитељицу која беспрекорно ради свој посао“, каже Зоран Ђуришић.

Ово је харанга која је почела са избацивањем српског језика из школа, као и српских писаца. То није нормално. Видим да су људи уплашени, 90 одсто њих мисли оно што ја мислим, дају подршку људима који се боре, али се плаше да то јавно искажу. Ја се не плашим, идем главом кроз зид, али сматрам да тако треба, не може ме ништа спречити да се борим за нешто што сматрам да је исправно“, истиче професор Ђуришић.

Он поручује учитељици Вишњић да остане доследна и да буде храбра.

„Ја сам уз њу, али позивам и друге колеге да се ослободе, да се не плаше и да помогну колегиници која је жртва прогона“, поручује Ђуришић.

Спорни радови са Штрумпфовима настали су у понедељак на часу ликовног, а Рада Вишњић је за Спутњик изјавила да је била свесна да деца јунака из цртаног филма украшавају тробојком, али да јој то није сметало, јер, како је рекла — деца добро знају о чему се ради, само имитирају старије.

Она жали што неће моћи да се виђа са својом децом на часовима и каже да нема одговор на питање колико би суспензија могла да траје, али и да за то време неће примати плату.

"Позивам и друге колеге, да се ослободе, да се не плаше и помогну колегиници Вишњић која жртва прогона“, поручује професор Зоран Ђуришић.
Просветари устају у заштиту учитељице која је суспендована због Штрумпфова - Sputnik Србија
"Позивам и друге колеге, да се ослободе, да се не плаше и помогну колегиници Вишњић која жртва прогона“, поручује професор Зоран Ђуришић.
 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала