Први пацијент излечен од коронавируса има поруку за све заражене: Тајна је у медицинским сестрама

CC0 / / Медицинска сестра
Медицинска сестра - Sputnik Србија
Пратите нас
У Кини је од последица коронавируса умрло 170, а инфицирано више од 7.700 људи. Одбор за ванредне ситуације Светске здравствене организације данас ће поново процењивати да ли нови коронавирус сада представља ванредну ситуацију. Излечен је први пацијент.

Вирус из Вухана проширио се на 31 кинеску провинцију, а први излечени пацијент од коронавируса, Јанг Ли, има 34 године.

Инфекција му је регистрована 9. јануара, на лечење је отишао 21, а после десет дана отпуштен је из болнице у Сечуану.

„Дивим се посвећености медицинског особља. Они су дивни. Треба да верујемо да лечење које спроводи стручни тим у медицинском центру и брижљива нега тима медицинских сестара воде до брзог опоравка. Свим пацијентима желим брз опоравак“, поручио је Јанг Ли.

Иначе, у граду Хуангангу отворена је прва болница за лечење болести изазваних коронавирусом. Још једна се гради близу Вухана, а биће завршена за седам дана.

Прве пацијенте примиће 3. фебруара. Медији преносе да Кина гради још четири болнице како би сузбила ширење болести опасне по живот.

Изолација Кине се наставља

Компаније „Икеа“ и „Гугл“ затвориле су своје канцеларије и представништва у Кини.

Светске авио-компаније и даље обустављају или ограничавају саобраћај са Кином, а међу последњима које су то учиниле је и компанија „Ер Франс“.

Русија је прекинула железнички саобраћај са Кином и затворила границе на Далеком истоку. Синоћ је авион са 195 Американаца из Вухана стигао у Калифорнију. И Европска унија прави план за евакуацију око шестсто својих држављана из кинеског града Вухана.

Због страха од епидемије коронавируса на годину дана одложено је Светско првенство у атлетици у дворани, које је требало да се у марту одржи у кинеском граду Нанђингу.

Према последњим подацима, осим у Кини и Сједињеним Државама, случајеви заразе потврђени су у Аустралији, Камбоџи, Канади, Француској, Хонгконгу, Макау, Малезији, Непалу, Сингапуру, Јужној Кореји, Шри Ланки, Тајвану и Тајланду.

„У последњих неколико дана забележили смо напредовање вируса, посебно у неким земљама. Укупан број заражених ван Кине је 68. Посебно нас брине преношење вируса са човека на човека у три земље, а то су Немачка, Вијетнам и Јапан. Ако се то деси у некој земљи где је слабији здравствени систем — то би могло да представља проблем“, упозорава генерални директор СЗО Тедрос Аданом Гебрејесус, преноси РТС.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала