Радознала Марија руши хемију Сунчевог система

Пратите нас
Камен из свемира који је пао на Земљу 1969. године окончао је путовање које је трајало милијардама година. Аљендеов метеорит носи трагове древне материје која би потенцијално могла решити бројне мистерије.

Нова студија под вођством Вашингтон универзитета у Сент Луису представила је доказе о древном међузвезданом материјалу старијем од Сунчевог система који је пронађен у Аљендеовом метеориту. Налази истраживања објављени су у часопису „Нејчр астрономи“ 27. јануара.

Ови трагови, названи пре-соларне честице, ретко су откриће само по себи, али оно што је узбуркало духове научника је то што су пронађени на месту и у форми за које је наука сматрала да је то немогуће. У овом случају, идентификоване пре-соларне честице биле су састављене од силицијум-карбида и откривене су у метеориту који је назван Радознала Марија (по Марији Кири), побијајући оно што су научници знали о звезданој материји те врсте.

Тим тврди да је изузетно откриће то што је силицијум-карбид могао да постоји унутар комада камена у коме превладава једињење калцијума и алуминијума, које се сматра једним од најстаријих чврстих материја формираних у Сунчевом систему.

„Изненађујућа је чињеница да су присутна пре-соларна зрна“ каже професорка физике и истраживач космохемије Олга Правдивцева, главни аутор рада „Докази пре-соларних честица силицијум карбида укључених у једињење калцијума и алуминијума у ’Радозналој Марији‘“.

Према студији — опште је прихваћена теза да су форме једињења калцијума и алуминијума настале у близини Сунца на температури изнад 1.500 келвина, где пре-соларне честице не могу да опстану.

„Према нашем сазнању о формирању Сунчевог система, пре-соларне честице не би могле да опстану у окружењу у ком се формирају ова једињења“, наводи Правдивцева.

Аљендеов метеорит био је подвргнут многим истраживањима, али претходно нису биле пронађене пре-соларне честице.

Да би пронашли међузвездани материјал, Правдивцева и њене колеге су загревали сићушни узорак, укључујући и једињења Радознале Марије, где су идентификовали племените трагове силицијум-карбида унутар једињења калцијума и алуминијума.

Како је силицијум-карбид ушао у ове првобитне чврсте твари — остаје мистерија и ово откриће сугерише да део малих честица није формиран под различитим условима или да једињења калцијума и алуминијума нису настала на начин на који се раније сматрало.

„Чињеница да је силицијум-карбид присутан у ватросталним једињењима и да није потпуно уништен у Радозналој Марији може нам помоћи да боље разумемо наше окружење. Ово откриће нас присиљава да ревидирамо знања о раном Сунчевом систему“, рекла је Правдивцева.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала