Шпанија бојкотује самит у Загребу због Косова

© AP Photo / Daniel Ochoa de OlzaЗастава Шпаније изнад трга Сибелес у Мадриду
Застава Шпаније изнад трга Сибелес у Мадриду - Sputnik Србија
Пратите нас
Шпанија прети да ће бојкотовати самит ЕУ — Западни Балкан у Загребу због учешћа Приштине, преносе западни медији, позивајући се на „поуздане изворе“ у Мадриду, Загребу и Бриселу.

Шпански званичници су наводно упозорили домаћине самита, који ће бити одржан у мају, да неће учествовати на скупу на коме „Косово има равноправни статус са осталим земљама Западног Балкана“.

Они тврде и да је из више извора потврђено да су дипломате из осталих земаља-чланица ЕУ већ обавештене да је могуће да Шпанија, која је једна од пет држава ЕУ која не признаје једнострано проглашену независност Косова, прескочи самит у Загребу.

У писаном одговору шпанског Сталног представништва при ЕУ наводи се да је још рано за потврђивање учешћа премијера, јер Шпанија и даље није добила позивницу хрватског Председништва.

Медији оцењују да је и председник Хрватског сабора Гордан Јандроковић посредно признао да ствари у организацији Самита ни иду глатко због тврдог става једне земље-чланице.

На питање о могућим проблемима у организацији Самита због равноправног учешћа Приштине, Јандрковић је рекао да није лако ускладити интересе свих држава-чланица ЕУ.

„Када постоје супротстављени интереси, онда се дуго преговара“, рекао је Јандроковић и додао да је премијер Андреј Пленковић у контакту са свим европским лидерима око организације самита.

Јандроковић је поручио да ће Влада Хрватске учинити све што је могуће да би Западни Балкан добио јасну ЕУ перспективу и да би процес проширења ишао даље, што је, према његовом мишљењу, јасан и недвосмислен став владе у Загребу и њеног премијера.

„Не деле све земље ЕУ такве ставове и тај ентузијазам. Разговараћемо у најбољем интересу наших суседа. Хоће ли то бити довољно за успех Самита, у овом тренутку не могу рећи са сигурношћу, али се надам да ће он донети такве резултате да ће сви бити задовољни“, рекао је Јандроковић.

Медији наводе да су загребачки званичници и даље уверени да ће се до маја пронаћи формула која ће омогућити учешће свих позваних.

Више дипломатских извора им је потврдило да Хрватска интензивно ради „на свим нивоима“ у циљу проналаска решења, како би Самит био успешан тако што ће бити омогућено учешће како Шпаније, тако и Приштине.

„Радимо са протоколом како се не би поновила Софија“, рекао је један извор из хрватског председавања.

Загребачки самит ће бити одржан између 6. и 7. маја и требало би да представља врхунац председавања Европској унији Хрватске која намерава да њиме потврди јасну европску перспективу за све земље региона.

Влада у Мадриду на свим скуповима на европском нивоу оспорава равноправно учешће Косова, а и раније је бојкотовала слична окупљања, међу којима је и прошлогодишњи самит у Софији на којем Мадрид није учествовао из истих разлога.

Такође, на неформалном састанку министара спољних послова ЕУ и региона, који је одржан у августу прошле године у Хелсинкију, тадашњи шеф шпанске дипломатије Жозеп Борељ је напустио просторију због присуства косовског министра.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала