Борељ: ЕУ да именује посебног посредника у дијалогу Београда и Приштине

© Tanjug / RADE PRELICЂозеп Борељ и Александар Вучић у Београду
Ђозеп Борељ и Александар Вучић у Београду - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Шеф дипломатије ЕУ рекао је после разговора с председником Србије Александром Вучићем у Београду да се нада да ће ускоро бити обновљен дијалог Београда и Приштине.

„Предложио сам да ЕУ именује посебног посредника у дијалогу Београда и Приштине, јер верујем да ће он бити веома ангажован, а нисам сигуран да ћу ја имати довољно времена да се увек укључујем у тај процес“, рекао је Борељ и поручио да је неопходна свеобухватна нормализација односа Београда и Приштине.

„Надам се да ће се то ускоро десити. Када се то деси, ЕУ ће бити спремна да настави са посредовањем у дијалогу“, рекао је Борељ и најавио већи ангажман ЕУ.

Он је истакао да није на ЕУ да одлучи шта ће бити резултат дијалога, већ да је то на Србији и Косову, али да ЕУ мора да се ангажује снажније у посредовању него последњих месеци.

За њега је, каже, Западни Балкан део Европе и више од тога, треба да буде део ЕУ, географски, културолошки, кроз економске везе, и најважније, због аспирација грађана.

Борељ је изразио уверење да будућа перспектива Србије и Косова у односу на ЕУ зависи, пре свега, од договора Београда и Приштине.

„Ово је моја прва посета Западном Балкану и ја сам хтео то да урадим, јер је за мене Западни Балкан део Европе и више од тога, треба да буде део ЕУ, географски, културолошки, кроз економске везе и најважније, због аспирација грађана“, рекао је Борељ.

Високи представник ЕУ рекао је и да је у разговору пренео Вучићу да види Србију као кључног партнера ЕУ и да током ове посете жели да пренесе колико је Унија посвећена процесу приступања Србије, пренео је Танјуг.

Према његовим речима, тај процес би требало да буде бржи и да у њему веће напоре уложе и Србија и ЕУ.

Борељ је навео и да је Вучићу пренео да је потребно да се спољна политика Србије програмски усагласи са спољном политиком ЕУ, да Србија и ЕУ говоре „једним гласом“.

Вучић је рекао да смо пре неколико година имали шансу за компромис са Приштином, да је свака идеја компромиса убијена и да не види како би дошли до тога у будућности, али да је Србија спремна да разговара са Приштином о свим суштинским темама по укидању такси.

Подсетио је да од сутра ЕУ неће имати 28, већ 27 држава-чланица, те изразио наду да би Србија могла да буде 28 чланица ЕУ.

За то је, каже, потребно много ствари да урадимо, много околности да нам иде на руку и да постигнемо много тешких договора.

Он је пренео да је Борељ потврдио да европска будућност Србије неће бити извесна без решења у дијалогу са Приштином, што, истиче, грађани Србије треба да знају.

Вучић је рекао да је захвалио Борељу на жељи да постави свог изасланика и да се и сâм лично ангажује у дијалогу Београда и Приштине.

Додао је да је молио Бореља да ЕУ уради нешто што је ван уобичајених правила, а то је да у будућности размотре нека решења, каква су доносили после скупа у Солуну, те да ако не можемо одмах у ЕУ, да се види да ли може бар да немамо границе са ЕУ и између себе, јер би то грађанима и привреди много значило.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала