Малагурски пред београдску премијеру открива коме ће засметати његов нови филм

© SputnikБорис Малагурски на снимању филма „Тежина ланаца 3“ на Куби
Борис Малагурски на снимању филма „Тежина ланаца 3“ на Куби - Sputnik Србија
Пратите нас
Режисер контроверзне трилогије „Тежина ланаца“ Борис Малагурски каже за Спутњик да се не плаши да ли ће београдска премијера трећег дела овог филма изазвати бурне реакције у Србији.

У Београду ће у недељу 2. фебруара бити одржана премијера филма „Тежина ланаца 3“ Бориса Малагурског, који кроз анализу НАТО бомбардовања Србије осиромашеним уранијумом објашњава како је наш простор постао експериментална лабораторија великих сила.

Филм се бави и темама генетички модификоване хране и загађења животне средине, као и уништавања природних ресурса Србије кроз изградњу мини-хидроцентрала, а изазвао је контроверзне реакције, као и протест Албанаца у Њујорку.

Овде се не плашим ничега

„Што се тиче контроверзи, протести су одржани против мене и пројекције филма у Њујорку од стране албанских екстремиста, када је један и ухапшен од стране њујоршке полиције којој сам после и посветио ту премијеру. Ја такве сцене не очекујем у Србији. Овде је ипак другачија клима и овде је народ уз мене. Овде се не плашим ничега“, сигуран је Малагурски.

Према речима нашег саговорника — филм ће засметати западним центрима моћи, који још од деведесетих година настоје да колонизују простор Балкана:

„Њима је циљ да овај регион не буде развијен, већ да постане извор јефтине радне снаге и прљаве индустрије коју желе да извозе из својих држава и да загађују наше. Њима ће сигурно то да засмета, а сигуран сам да ће обичним грађанима — народу у Србији филм бити једно велико освежење“.

Режисер „Тежине ланаца“ трилогију је наменио српском народу, ког овим путем жели да покрене на деловање, тако што ће у филму обрадити разне теме које иначе не могу да чују.

„Очекујем реакције после премијере — да ће грађани схватити да је систем труо и да промене више нису ствар избора, већ питање голог опстанка. Морамо да мењамо еколошку свест у овој земљи, да постанемо свесни да смо, с једне стране, уништавани бомбама са осиромашеним уранијумом, а да, са друге стране, сами себи штетимо разним мерама, увозом прљаве индустрије, изградњом мини-хидроелектрана и тако даље. То су све теме којима се бавим у филму“, поручује Малагурски за Спутњик.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала