Где је запело с новом генерацијом преклопних мобилних телефона?

© Фото : Јутјуб/Dave LeeСамсунг галакси фолд
Самсунг галакси фолд - Sputnik Србија
Пратите нас
За 2020. годину најављен је излазак неколико модела преклопних телефона друге генерације, међу којима су „Галакси З флип“, „Галакси фолд 2“ и „Хуавеј мејт Икс-ес“, а чини се да је тржиште нестрпљивије него 2019, када је прва генерација требало да изађе, јер се тада радило о пионирским подухватима у сфери дизајна.

Осмишљени с идејом да се удвостручи величина екрана, а да се уз то могу преклопити и лако спаковати у џеп, преклопни смартфони имају за циљ да се промени начин на који се мобилни употребљавају.

Ипак, високе цене, готово двоструко веће од цена истих модела без преклопа, као и специфичан дизајн који екран и механизме за преклоп чини превише осетљивим, њихов реноме на тржишту од почетка подривају. У години пред нама, телефони овог типа требало би много тога да унапреде како би потрошачи почели да их доживљавају као исплативу опцију. За почетак, морали би да снизе цене и побољшају дизајн, пише „Индекс.хр“.

Компактни дизајн с чврстим екраном

Актуелни модели преклопних телефона производе се с пластичним уместо са стакленим екранима. Овакво дизајнерско решење уређаје чини много подложнијим оштећењима.

Осим питања везаних за дизајн екрана, преклопни телефони такође би требало да буду побољшани и што се тиче саме затворености склопова, како се прашина и остала нечистоћа не би таложиле.

Добра затвореност склопова важна је и код заштите телефона од продора воде. Изложеност зглобног механизма продору прашине, каменчића и другог труња може врло лако довести до оштећења или може чак онеспособити овај важан механизам.

Апликације које се брзо учитавају 

Нове могућности за коришћење апликација које пружају савитљиви екрани, требало би да одиграју значајну улогу код одлучивања будућих купаца да ли ће инвестирати у преклопне телефоне.

На телефону „Галакси фолд“ „Андроид“ добро ради. Када се уређај отвори, апликације брзо прелазе с спољашњег на унутрашњи екран.

Неки од јефтинијих прототипа преклопних телефона довољно су чврсти да могу остати отворени и под углом од 90 степени. Имају и могућност дељења екрана, тако да функционишу по принципу лаптопа, где једна половина екрана представља тастатуру, а друга садржи апликације.

Улога спољашњег екрана

Немају сви преклопни телефони секундарни екран, али они који га имају, захтевају другачији приступ њиховом коришћењу. У овом случају важи опште правило — што мањи секундарни екран, то је мања и његова употребљивост.

На спољном екрану „Галакси фолда“ можете отворити апликацију коју пожелите, али је типкање по њему прилично фрустрирајуће због уског простора тастатуре. Може послужити за читање обавештења или за преглед статуса на друштвеним мрежама.

Издржљивост батерије на тесту

Уз квалитет екрана и камере, издржљивост батерије је једна од ствари на коју потрошачи највише обраћају пажњу приликом куповине телефона. Скуп преклопни телефон који не може издржати цео један дан или значајно изгуби на капацитету батерије током једног дана, вероватно неће привући превише купаца.

Рецимо, мобилни с великим екранима имају и батерије једнаке величине, па захваљујући томе могу издржати више од једног дана без пуњења. Преклопни мобилни су другачије конструисани. Они углавном садрже две мале батерије које у комбинованом ефекту успевају да одрже телефон упаљеним током једног радног дана.

Одвојене батерије су можда тренутно добро решење, будући да су оне ипак мање ефикасне од великих батерија на које се произвођачи морају преоријентисати.

Подршка за 5Г мрежу која неће уређај учинити неприступачним

Преклопни мобилни су веома скупи, те се тако очекује да ће када буду пуштени у продају, чак и мањи модели попут „Мотороле разр“, коштати преко 1.500 долара. Уз подршку за 5Г мрежу, која је императив на премијум тржишту телефона, њихова крајња цена могла би их врло лако учинити потпуно неприступачним, чак и за потрошаче дубљег џепа.

Остаје нада да ће унапређење ове технологије, а потом и проширење производње довести и до снижавања цена.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала