Кремљ одбацио оптужбе Ердогана: Испуњавамо све своје обавезе у Сирији

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Уђи у базу фотографијаПоглед на Велики кремаљски дворац и куле московског Кремља
Поглед на Велики кремаљски дворац и куле московског Кремља - Sputnik Србија
Пратите нас
Портпарол Кремља Дмитриј Песков одбацио је оптужбе председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана о томе да Русија не поштује споразуме о Сирији, рекавши да је ситуација сасвим супротна и да Русија испуњава све своје обавезе.

Он је такође истакао и да је ситуација у Идлибу, где су и даље терористи, веома забрињавајућа.

„У овом случају се не слажемо (с изјавом Ердогана). Русија у потпуности извршава све своје обавезе у складу са споразумима из Сочија о зони Идлиб. Истовремено, са жаљењем констатујемо да тамошња ситуација није задовољавајућа. Нажалост, та област је и даље место где се налази велики број терориста који стално нападају оружане снаге Сирије, као и руску базу у Хмејмиму. Због тога смо изузетно забринути“, рекао је Песков.

Раније је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган рекао да Русија не испуњава своје обавезе из споразума о сиријском Идлибу.

Подсетимо, према договору представника Русије, Ирана и Турске, који је постигнут у мају 2017. године на преговорима у Астани (сада Нурсултан), у Сирији су формиране четири зоне деескалације.

Територија три зоне је током 2018. године прешла под контролу Дамаска. Четврта зона, која се налази у провинцији Идлиб и деловима суседних провинција Латакије, Хаме и Алепа и даље није под контролом сиријских власти. Њен највећи део држе терористи Нусра фронта. Тамо су стални сукоби милитаната и владиних снага.

Председници Русије и Турске, Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган, потписали су 22. октобра меморандум о разумевању у десет тачака. У њему се, између осталог, говори да се на сиријску страну сиријско-турске границе изван зоне турске операције „Извор мира“ уводе јединице руске војне полиције и сиријске пограничне службе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала