„Панцир“ добија нову хиперсоничну ракету — бржу и убојитију

© Фото : Press service of the Ministry of Defence of the Russian FederationПуск баллистической ракеты «Синева» с борта РПКСН «Верхотурье»
Пуск баллистической ракеты «Синева» с борта РПКСН «Верхотурье» - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски противваздушни комплекс „Панцир-С“ добио је најновију хиперсоничну ракету, која развија брзину већу од пет маха. Руски војни експерти оцењују да ће јачање „Панцира“ побољшати одбрамбену способност Русије и да ће имати велику потражњу на страном тржишту.

Експерти пораст борбених могућности „Панцира“ и јачање његовог арсенала новом хиперсоничном ракетом повезују са процесом модернизације, који би требао да буде завршен идуће године. Систем ће постати прецизнији и моћи ће да погађа циљеве на већем домету.

Стручњаци такође истичу да је изградња ове ракете значајно достигнуће руског војно-индустријског комплекса. Та мера ће ојачати противваздушну одбрану разних објеката, па и од могућих напада беспилотних летелица.

© Ministarstvo odbrane, Darimir BandaВатрена моћ "Панцира С1"
„Панцир“ добија нову хиперсоничну ракету — бржу и убојитију - Sputnik Србија
Ватрена моћ "Панцира С1"

Нова ракета — бржа и убојитија

Иако се карактеристике новог пројектила држе у тајности, конструктор система противваздушне одбране Конструктивног бироа „Шипунов“ Валериј Слугин је објаснио да постоје две ракете које се боре са читавим спектром циљева. Једна је стандардна, друга недавно направљена — хиперсонична са брзином од пет маха и више. Према његовим речима — нова ракета брже долеће до циља, а поред тога, не мора се убацивати много експлозива у бојеву главу ракете да би се распршили фрагменти — што је већа брзина удара, фрагменти су ефикаснији.

Како је објаснио — хиперсонична ракета, као и друга муниција „Панцира“, нису опремљене главама за навођење, јер то а приори смањује брзину. Међутим, он је истакао да ракете „Панцира“ могу решавати задатке уз помоћ система даљинског управљања ракетама из борбеног возила.

Главни конструктор је такође рекао да се за три, четири године може направити малогабаритна ракета за „Панцир“, намењена за пресретање малих дронова. Главна предност ракете биће мала величина и ниска цена. У овом тренутку се воде научно-истраживачки радови.

Слугин је подсетио да у почетку мини дронови нису били међу метама „Панцира“, јер су у време стварања тог оруђа дронови углавном били прилично велики и брзи.

„Тачних карактеристика о новој ракети нема. Осим онога што је рекао конструктор, не могу се наћи у штампи и карактеристике нису откривене. Колико сам разумео, ова ракета ће почети да се користи у блиској будућности. Дакле, оно што се зна јесте да је главна разлика у поређењу са старом ракетом — брзина и да би нова ракета требала да буде већих димензија од старе. Домет ће такође бити много већи, тачније — ракете ће моћи да погоде удаљеније циљеве и мете на већим висинама него сада. Самим тим, „Панцир“ ће моћи да штити велику територију, имаће већу покривеност у одбрани, и то ће повећати његове могућности.

„С обзиром на обим противваздушне одбране земље, ово вероватно неће бити много уочљиво, али пружиће озбиљнију заштиту оним објектима које штите ’Панцири‘“, истиче Корњев.

„Панцир“ ускоро стиже и у Србију

Руско Министарство одбране назива „Панцир“ „главним домаћим системом противваздушне одбране кратког домета“. Створен је да покрива системе дугог домета С-300 и С-400, али и за заштиту цивилних и војних објеката, као што су аеродроми, командна места, комуникацијска средишта... Намењен је за одбрану од авиона, хеликоптера, крстарећих ракета и беспилотних летелица.

Ово оруђе спада у категорију хибридних, а опремљено је и ракетама и топовима, интегрисаним на возилу, заједно са радаром.

© Ministarstvo odbrane, Darimir BandaПанцир С1
„Панцир“ добија нову хиперсоничну ракету — бржу и убојитију - Sputnik Србија
Панцир С1

Наоружање система „Панцир С“ укључује два спрегнута топа калибра 30 милиметара са бојевим комплетом од 1.400 граната и 12 ракета које могу да гађају циљеве на даљини до 20 километара и висинама до 15 километара.

Систем „Панцир“ сматра се међу најбољим у својој класи, а борбена дејства у Сирији омогућили су инжењерима да максимално побољшају ово наоружање.

„Панцир“ су купиле многе земље: Алжир, Уједињени Арапски Емирати, Ирак, Оман, Јордан, Бразил и Етиопија, а Србија очекује испоруку у скорије време. Русија и Србија су закључиле уговор о набавци једне батерије, односно шест система „Панцир С1“.

Руски експерти очекују да ће модернизација „Панцира“ позитивно утицати на одбрамбену способност Русије и да ће Москва вероватно закључити нове извозне уговоре.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала