Побуна родитеља: Заокрет у случају „Штрумпфови“, деца свих нација — у шоку

© Фото : Права Црна ГораВелики Штрумпф на српској тробојци — час ликовног у петом разреду ОШ „Југославија“ у Бару.
Велики Штрумпф на српској тробојци — час ликовног у петом разреду ОШ „Југославија“ у Бару. - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Родитељи деце која су цртала Штрумпфове на тробојци траже да се суспендована Рада Вишњић врати на наставу, јер су, како кажу, деца растројена и у шоку, пате за најдражом учитељицом, која ни за шта није крива.

У мултиетничком Бару, четвртина деце у V/5 су муслимани, а учитељица има подршку свих родитеља, који су се вечерас састали да се договоре како да је врате у школу. Траже хитан састанак са директорком.

© ОШ Југославија’Све што може да послужи као украс можете да нацртате‘, рекла је учитељица, а деца су се одлучила за омиљеног цртаног јунака.
Побуна родитеља: Заокрет у случају „Штрумпфови“, деца свих нација — у шоку - Sputnik Србија
’Све што може да послужи као украс можете да нацртате‘, рекла је учитељица, а деца су се одлучила за омиљеног цртаног јунака.

Заокрет у случају „Штрумпфови“

Едиса Шкријељ, мајка једне од девојчица које су цртале Великог Штрумпфа, каже да је реч о изузетном педагогу.

„Никада није правила разлику међу децом, шта више, подстицала их је да негују различитости“, каже она.

„Пре пар година имали су игру уз неку албанску музику, добили смо снимке, ја и сви остали родитељи. Никада се нико није бунио. Мислим да је њихова процена неправедна када је реч о цртежима. То није злоупотреба било чега, било чије заставе, нити је нешто на националној основи“, каже Едиса Шкријељ.

Деца су нам растројена

Она додаје да је њена ћерка потврдила да су мотив цртежа предложила деца, да нема проблем са цртањем било чије заставе и да није политички опредељена.

„Политика ме уопште не занима, јасно је шта је нама важно“, истиче Едиса Шкријељ.

„Мене занима моје дете, које је јако растројено због овога што се дешава. Сва деца су таква. Они су везани за учитељицу, направила је од њих добре људе, добре другове, то је најважније. Имају и једну Ромкињу у разреду, Сабину, учитељица их је увек учила да је не издвајају, да је позивају на рођендане, забаве, ако нешто имамо од робе или ако смо на други начин у могућности да помогнемо. Увек је била ту подједнако за све у разреду“, каже саговорница Спутњика.

© Фото : Fejsbuk/OŠ "Jugoslavija" BarОсновна школа "Југославија" у Бару
Побуна родитеља: Заокрет у случају „Штрумпфови“, деца свих нација — у шоку - Sputnik Србија
Основна школа "Југославија" у Бару

Родитељи за суспензију сазнали из медија

Александра Вукчевић, мајка једног дечака, каже да родитељи траже хитан састанак са директорком у понедељак.

„Она нашу децу сабира и отвара им видике за све, у школи им је она и мајка и учитељица“, каже.

„Моје дете пати без своје учитељице, мењају је други, трећи, пети учитељ, али деца воле њу, јер је јако пожртвована и воли их. А ово што се дешава апсолутно нема везе са национализмом. Ситуација у држави је каква јесте, али знам да би живот дала за њих, толико им је привржена, свакој генерацији коју је водила до сад“, каже Вукчевићева.

Додаје да су се родитељи састали зато што су за суспензију сазнали од деце и из медија.

Школа нас није позвала као родитеље те деце да нас обавести да је њихова учитељица суспендована, то не можемо да разумемо“, додаје.

„Родитељима је важан само интерес деце. Ово је мултиетничка средина, у одељењу су католици, муслимани, Срби, Црногорци, како год, и она зна шта треба да ради. Нама родитељима је, као и наставници Ради, најважнија њихова срећа и задовољство“, истиче Вукчевићева.

© ОШ ЈугославијаШтрумпф на тробојци
Побуна родитеља: Заокрет у случају „Штрумпфови“, деца свих нација — у шоку - Sputnik Србија
Штрумпф на тробојци

Учитељици Раду Вишњић из ОШ „Југославија“ стигла је и подршка просветних радника који су такође били жртве режима у Подгорици, јер су тражили да српски језик остане у школама у Црној Гори.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала