Пољска потписала споразум са Америком о куповини ловаца Ф-35

© Фото : US Air Force/ Master Sgt. Donald Allen Амерички ловац Ф-35
Амерички ловац Ф-35 - Sputnik Србија
Пратите нас
Пољска је потписала споразум са Сједињеним Америчким Државама о куповини 32 ловца Ф-35. Пољски председник Анджеј Дуда је истакао да је то једна од најважнијих фаза у стварању модерне пољске војске.

„Ово је једна од најважнијих фаза у стварању модерне пољске војске“, истакао је Дуда, подсетивши на ранију одлуку Варшаве да купи од Америке систем противракетне одбране „Патриот“.

Цена споразума износи приближно 4,6 милијарди долара, а цена једног авиона биће 87 милиона долара“, саопштило је пољско Министарство одбране.

У оквиру истог споразума пољска армија ће, поред ловаца, добити и пакет логистике и обуке. Логистички пакет укључује осам тренажних летелица, резервних делова, информациони систем за управљање авионима и опрему потребну за континуирано руковање на земљи. Пакет обуке укључује обуку пилота и техничког особља.

CC0 / Pixabay / Амерички "Борбени соко" - Ловац познатији под службеном ознаком Ф-16.
Пољска потписала споразум са Америком о куповини ловаца Ф-35 - Sputnik Србија
Амерички "Борбени соко" - Ловац познатији под службеном ознаком Ф-16.

Пољско руководство посвећује велику пажњу овом споразуму. На церемонији потписивања споразума били су, поред пољског министра одбране Мариуша Блашчака, председник Пољске Анджеј Дуда и пољски премијер Матеуш Моравецки.

Према речима премијера Моравецког — набавка авиона Ф-35 омогућиће Пољској да се „ослободи руске сенке, која је доминирала тим делом Европе“. Како је објаснио шеф пољске Владе — последњих 30 година пољска војска, која има у свом ваздухопловству авионе МиГ-29 и Су-22, „зависи од руског оружја“, али ће куповином савремених америчких авиона та зависност нестати.

Очекује се да ће пољско ратно ваздухопловство 2026. године почети да користи борбене авионе Ф-35 у пуној мери, а први авиони ће бити направљени 2024. године. Демонстративни примерак авиона Ф-35 је, у међувремену, слетео на аеродром ваздушне базе у Деблину.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала