Арапска лига одбацила „споразум века“

© REUTERS / MOHAMED ABD EL GHANYЗаседање министара спољних послова земаља Арапске лиге у Каиру
Заседање министара спољних послова земаља Арапске лиге у Каиру - Sputnik Србија
Пратите нас
Арапска лига је у суботу након ванредног заседања одбацила „споразум века“ о решавању палестинско-израелског сукоба називајући га неправедним и позвала међународну заједницу да се одупире покушајима Израела да га реализује.

Савет Арапске лиге на нивоу министара спољних послова одржао је хитан састанак на коме се расправљало о „споразуму века“. Генерални секретар организације Ахмед Абу ел Гјет раније је изјавио да прво упознавање са америчким планом за решавање палестинско-израелског сукоба указује на кршење права Палестинаца на њихове земље.

„Арапска лига је одлучила:

─ да одбаци израелско-амерички ’споразум века‘, јер он не задовољава минимална права и амбиције Палестинаца и нарушава... међународно право и резолуције УН;

─ да нагласи да одбија сарадњу са овим неправедним споразумом и сву сарадњу са америчком администрацијом на његовој реализацији“, наводи се у завршној изјави након састанка Арапске лиге.

Лига је нагласила да стратешку варијанту решења проблема представља план на основу арапске мировне иницијативе који је усвојен на самиту у Бејруту 2002. године.

Бенјамин Нетанијаху, Доналд Трамп и Мајк Пенс - Sputnik Србија
Какав „споразум века“ Америка спрема за Блиски исток

Организација је такође упозорила Израел да не покушава да реализује споразум и истакла да Сједињене Америчке Државе и Израел сматра одговорним за последице таквих корака.

„Позивамо међународну заједницу да се супротстави свим дејствима израелске владе“, додаје се у саопштењу.

Председник Палестинске националне управе Махмуд Абас саопштио је у суботу на заседању Арапске лиге да је обавестио Сједињене Америчке Државе и Израел да Палестина прекида све односе са њима због „споразума века“, који је објавио амерички председника Доналд Трамп.

Трампов „споразум века“

Амерички председник Доналд Трамп објавио је 28. јануара резултате развоја „споразума века“ – нацрта споразума између Израела и Палестине, којим би требало да буде окончан сукоб у региону. План предвиђа стварање државе Палестине и њену демилитаризацију, док би Израел задржао контролу над истоком реке Јордан, а Јерусалим остао његов неподељени главни град. Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је да тај договор укључује и признавање Абу Диса за главни град Палестине на источној периферији Јерусалима, иза „ограде“ града.

Абас је нови план одбацио, рекавши да Палестинци инсистирају на признавању њихове државе у границама из 1967, са престоницом у Јерусалиму.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала