Део опозиције усвојио декларацију, па кренуо у протестну шетњу

© Tanjug / TARA RADOVANOVICБошко Обрадовић
Бошко Обрадовић - Sputnik Србија
Пратите нас
Део српске опозиције, окупљен око Савеза за Србију, усвојио је декларацију и обзнанио почетак кампање бојкота избора, а затим кренуо у протесну шетњу до зграде РТС, где су стигли и учесници протеста који је раније организовао Покрет „1 од 5 милиона“, а од вечерас група политичких активиста „Грађански отпор“, са Срђаном Миливојевићем из ДС на челу.

У Декларацији о бојкоту се наводи да ће се сваки покушај формирања власти на основу резултата „лажних“ избора, како наводе, сматрати актом рушења уставног поретка, те да ће такву власт сматрати нелегитимном и против ње ће се борити свим врстама отпора и грађанске непослушности.

Потписници се обавезују да ће наставити борбу за слободне медије и поштене изборе свим расположивим, легалним средствима.

Шта пише у Декларацији о бојкоту

У том смислу, кажу да ће наставити сарадњу са свим организацијама и појединцима који имају исти циљ, као и разговоре са представницима ЕУ, земаља изван Уније и организација које подржавају демократске вредности.

Грађанима обећавају да ће Србија добити слободне и поштене изборе.

На скупу у београдској Комбанк дворани окупљенима су се обратили лидери опозиционих странака који бојкотују изборе, међу којима и председник Странке слободе и правде Драган Ђилас, који је рекао да ће на пролећним изборима на бирачким листићима бити само једно име — Александар Вучић, као и да ће се тако звати свако ко буде седео у Скупштини.

Ђилас је рекао да не треба оптуживати оне који изађу на изборе да су узели новац, али да треба рећи да они раде у корист Вучића да остане на власти.

Председник Покрета Двери Бошко Обрадовић рекао је да захтева оставку председнице Владе Србије Ане Брнабић, затим, према његовим речима „самоизабраног“ председника Александра Вучића, као и сваког главног и одговорног уредника који „боде иглу отрова у вене“.

Обраћање је почео речима „да сања да грађани иду на изборе и да имају слободу избора“: „Толико желим да нам се тај сан оствари, али толико презирем и бесним зато што нам се то одузима“, рекао је Обрадовић.

Скупу се у име Демократске странке није обратио председник Зоран Лутовац, који је био у сали, већ потпредседница странке Драгана Ракић, која је рекла да никада не би пристала да учествује на лажним изборима и постане народна посланица која ће примати посланичку плату, док, како каже, хиљаде опозиционара „добијају батине и отказе“.

Председник Покрета слободних грађана Сергеј Трифуновић рекао је да бојкот није повлачење, већ да ће тек радити на томе да охрабре људе да не пристају на понижење, јер „слобода и интегритет немају цену“.

Председник Народне странке Вук Јеремић је рекао да ће до предстојећих избора бити пуно покушаја да их поделе и позвао грађане да не излазе на изборе.

„Морате сви остати код куће ако желите промену“, додао је Јеремић.

Окупљенима су се обратили и Јанко Веселиновић, Срђан Шкоро, Слободан Самарџић и Слободан Првановић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала