Крај једне ере — Велика Британија изашла из ЕУ

© AP Photo / Kirsty WigglesworthЗаставе Велике Британије и Европске уније испред зграде британског парламента у Лондону
Заставе Велике Британије и Европске уније испред зграде британског парламента у Лондону - Sputnik Србија
Пратите нас
Брегзит се догодио – Велика Британија више није у Европској унији. Виртуелни сат на резиденцији британског премијера означио је у поноћ крај чланства у ЕУ и почетак нове етапе у животу те државе и њених грађана.

После 47 година Велика Британија више није чланица ЕУ, а присталице Брегзита на Парламентарном скверу у Лондону славе "повратак независности". Премијер Борис Џонсон обећава нови почетак.

После три и по године од када је већина британских грађана 2016. године одлучила да њихова земља напусти ЕУ у Бриселу је у тишини спуштена застава Велике Британије. Без фанфара и званичника ЕУ, праћена само звуком блица са апарата фото-репортера.

ЕУ губи 15 одсто своје економије, највећег војног потрошача и престоницу светског капитала – Лондон, преноси РТС.

У граду на Темзи другачија слика, свечарски су осветљене све зграде владе окићене заставама. Дан Брегзита обележиле су колоне веселих присталица Брегзита док је у ишчекивању поноћи зграда Парламента била обасјана у бојама британске заставе.

У Шкотској сасвим друга песма. Док многи Шкоти жале због изласка Велике Британије из ЕУ, премијерка Шкотрске Никола Стерџен поручује да и даље жели референдум о независности током ове године али да се то можда неће догодити пре избора за шкотски парламент 2021. године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала